Sněhulák v kulichu bude doprovázet olympiádu dětí a mládeže

5. 12. 2022

Královéhradecký kraj představil maskota, který bude doprovázet účastníky jubilejního 20. ročníku Olympiády dětí a mládeže ČR 2023 (ODM). Maskot v podobě sněhuláka v kulichu vznikl z grafického návrhu Sabiny Barešové ze Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové zaslaného do soutěže pro logo vyhlášené pro střední školy.

Sněhulák v kulichu bude doprovázet olympiádu dětí a mládeže

„Sněhulák v kulichu vhodně kombinuje prvky vítězného loga, a to zimní čepice – kulichu, který se stane hlavním symbolem ODM v Královéhradeckém kraji. Návrh maskota vzešel z vítězného návrhu soutěže o logo. Tu jsme vyhlásili pro středoškoláky našeho regionu, abychom je tvůrčím způsobem zapojili do příprav na největší sportovní akci pro děti a mládež, kterou v lednu 2023 pořádáme. Práce našich žáků bude vhodně reprezentovat Královéhradecký kraj a věřím, že se sněhulák bude nejen líbit, ale mladé sportovce potěší a svou přítomností namotivuje i fandící diváky,“ řekl hejtman Martin Červíček

Soutěž o logo kraj realizoval v rámci příprav ODM 2023, a právě z ní vzešel maskot v podobě sněhuláka. Odborná porota doporučila využít grafický návrh Sabiny Barešové z hradecké uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku. S autorkou kraj uzavřel licenční smlouvu a stejně jako autor návrhu vítězného loga obdržela poukázku na libovolný výběr zboží v hodnotě 10 tisíc korun. Kraj osloví veřejnost a společně bude pro maskota hledat jméno.

2

Výstavu dvaceti nejlepších log zaslaných do soutěže uskutečnil Královéhradecký kraj spolu se slavnostním vyhlášení nejlepších návrhů ve vstupní hale budovy krajského úřadu od 15. do 30. září. Kromě vítězů obdrželi dárkovou poukázku v hodnotě pět a tři tisíce korun i autoři návrhů, kteří se umístili na druhém až pátém místě.

1. místo: Antonín Schmied (Gymnázium Trutnov)

2. místo: Zuzana Beránková (VOŠ a SPŠ Jičín)

3. místo: Eva Chare (SPŠ stavební HK)

4. místo: Filip Jahnátek (GJKT)

5. místo: Ester Doležalová (Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové)

3

Na základě rozhodnutí gestora odboru školství náměstka Arnošta Štěpánka kraj ocenil čestným uznáním a dárkovými předměty dalších 15 soutěžních návrhů žáků středních škol z regionu. „Místo oslovení agentury jsme se obrátili na naše žáky a byli jsme nesmírně překvapeni mírou jejich zapojení a kvalitou práce. Ze všech došlých návrhů bychom jich dvacet mohli použít jako vynikající logo, za které by se nemusel stydět ani profesionální grafik. Utvrdilo nás to v tom, že na školách máme skvělé pedagogy a šikovnou mladou generaci,“ doplnil náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek.

Olympiáda dětí a mládeže je republikovou soutěží krajských výprav, která se koná každoročně od roku 2003 a je životním zážitkem pro mladé sportovce ve věku 12 až 16 let. ODM se v Královéhradeckém kraji uskuteční 22. až 27. ledna 2023 a mladým sportovcům ze všech krajů republiky nabídne zázemí zimních středisek ve Špindlerově Mlýně a Vrchlabí i sportovišť v Trutnově a Nové Pace.