Doporučení k ohlašování změn stavebních prací

22. 7. 2009 Autor: Michal Török

Novinka na webu

Potýkáte se změnami v rámci stavebních prací a nevíte co kdy hlásit směrem k Úřadu Regionální rady? Dohadujete se svých technickým dozorem investora, co je a co není změna?

Vaší povinností je veškeré zamýšlené změny před jejich realizací oznámit příslušnému Územnímu odboru realizace programu (dále jen ÚORP) prostřednictvím formuláře Oznámení příjemce o změnách v projektu. V případě neplánovaných a nečekaných změn je neprodleně oznámit (nejpozději do 7 kalendářních dnů ode dne, kdy se o ní příjemce dozvěděl).

Při kontrole za strany ÚORP jsou pro posuzování změn klíčové zápisy z kontrolních dnů a stavební deník. Kontrolujte zápisy ve stavebním deníku každý týden, abyste v případě změn mohli včas ohlásit změnu.

Změny hlaste vždy, pokud se bude realizovat nová aktivita, např. narazíte na vodní zdroj a musíte změnit způsob založení stavby a dobudovat pilíře, s jejichž stavbou jste původně nepočítali nebo pokud nelze aktivitu realizovat podle původní projektové dokumentace a je nutné přeprojektovat a realizovat dle nového projektu (samozřejmě vždy musí být daná změna v souladu se zákonem, nesmí mít negativní vliv na charakter projektu a nesmí být tak závažná, aby měla negativní vliv na bodování projektu).

Potom okamžitě do 7 dnů změnu nahlaste, ve změně popište způsob řešení, např. na základě geologického průzkumu na místě jsme zjistili, že není možné vodní zdroj realizovat podle původního projektu, v současnosti zahajujeme projekční práce, po jejich ukončení a rozhodnutí o nové realizaci vodního zdroje Vám zašleme oznámení o způsobu realizace změny.  ÚORP vezme nejdříve na vědomí, že bude docházet k nějakým změnám a následně se vyjádří ke konkrétní změně.

Pokud při stavbě narazíte pouze na změny typu, že např. na kanalizaci budou použity trubky stejné šířky, ale jiného materiálu či podlahový beton bude mít jiné obsahové složení či bude o 2 mm silnější, stačí tyto změny nahlásit v nejbližší monitorovací zprávě a nemusíte je hlásit prostřednictvím formuláře Oznámení příjemce o změnách v projektu. O způsobilosti případného rozdílu v cenách obou materiálů bude rozhodnuto v průběhu kontroly žádosti o platbu, ve které budou výdaje, jichž se daná změna týká, uplatňovány. Předmětem kontroly se žádostí o platbu bude také ta skutečnost, zda jsou tyto změny v souladu s legislativou (např. zák! onem o veřejných zakázkách).

Pokud si nejste jisti, zda změna vyžaduje ohlášení změnovým formulářem či až v monitorovací zprávě, kontaktujte příslušný ÚORP.