Zpráva pro žadatele o finanční podporu z OP VK

2. 3. 2009 Autor: Roman Klíma

V návaznosti na skutečnost, že dne 5. března 2009 vstoupí v účinnost zákon č. 49/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ve znění pozdějších předpisů, bychom Vás rádi informovali, že pro realizaci projektů OP VK je zásadní bod č. 12, který za §32 vkládá nový §32a Spolupráce škol a školských zařízení, který definuje finanční partnerství v projektech financovaných z OP VK (viz. odst. 1). Dále však stanovuje podmínku (odst. 5), že partnerství právnické osoby musí být doprovázeno doložkou osvědčující souhlas zřizovatele s uzavřením smlouvy o partnerství.

Odst. 1) Právnická osoba vykonávající činnost školy nebo školského zařízení, která hodlá uskutečňovat projekt financovaný z prostředků Evropské unie, jehož předmětem je podpora kvality, rozvoje nebo dostupnosti vzdělávání a školských služeb podle tohoto zákona (dále jen „předkladatel projektu“), může uzavírat s ostatními právnickými osobami vykonávajícími činnost školy nebo školského zařízení a dalšími osobami oprávněnými k výkonu činnosti související s předmětem projektu (dále jen „partner“) smlouvy o partnerství.

(5) Smlouva o partnerství musí mít písemnou formu, jinak je neplatná. Je-li smluvní stranou právnická osoba zřizovaná státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí, je podmínkou platnosti smlouvy také doložka osvědčující souhlas zřizovatele s tím, aby právnická osoba smlouvu o partnerství uzavřela.