Regiony 2020

16. 3. 2009 Autor: Daniel Všetečka

Danuta Hübnerová, evropská komisařka pro regionální politiku představila závěry zprávy o situaci regionů v roce 2020, která obsahuje první výhledovou analýzu pravděpodobných regionálních dopadů čtyř největších výzev, jimž čelí Evropa: globalizace, demografické trendy, změna klimatu a využití a dodávky energie. Závěry zprávy, kterou vypracovalo generální ředitelství Komise pro regionální politiku, budou podkladem pro reflexi o budoucí evropské politice soudržnosti.

Danuta Hübnerová v souvislosti s touto analýzou prohlásila: „S ohledem na dramatický vývoj hospodářské situace je nyní více než kdykoli předtím zřejmé, že v EU potřebujeme flexibilní a progresivní politiky, abychom se přizpůsobili změnám a novým tlakům. Značné obtíže, jimž jsme v současné době vystaveni, postihnou jednotlivé evropské regiony rozdílně a v nestejné míře. Zpráva o regionech v roce 2020 je prvním nástinem potenciálních nerovností, jež tyto obtíže způsobí a jež ovlivní budoucí podobu a investiční priority politiky soudržnosti.“

Zpráva pomocí řady ukazatelů stanoví tzv. „index ohrožení“, který určuje stupeň ohrožení regionů globalizací, demografickým vývojem, změnou klimatu a energetickými problémy. Zabývá se jejich potenciálními dopady s výhledem do roku 2020. Hlavní závěry jsou uvedeny níže.

Značné rozdíly v důsledku globalizace

Index ohrožení globalizací pro rok 2020, stanovený na základě faktorů jako např. odhadovaná produktivita, míra zaměstnanosti a úroveň vzdělání, vykazuje řadu rozdílů. Celkové závěry ukazují, že regiony s konkurenceschopnou a inovativní ekonomikou budou mít z globalizace přínos, zatímco regiony s nedostatečnou kapacitou pro rozvoj znalostní ekonomiky budou pravděpodobně více zranitelné. Prognózy naznačují, že mnohé regiony v jižní a východní části EU sahající od Litvy po jižní Portugalsko budou v nejméně výhodné pozici. Zpráva však rovněž uvádí, že regiony s velkými městskými centry, která přitahují vzdělané obyvatelstvo a špičkové podniky, by se měly relativně úspěšně rozvíjet.

Odlišná demografická situace

Zpráva ukazuje, že přibližně jedna třetina evropských regionů by měla do roku 2020 zaznamenat pokles počtu obyvatel. Většina těchto regionů se nachází v nových členských státech střední a východní Evropy, ve východním Německu, jižní Itálii a severozápadním Španělsku. Předpokládá se, že mnohé středoevropské a východoevropské země zaznamenají demografické problémy později. Ve zprávě se proto navrhuje, aby tyto země využily času, který mají k dispozici, a připravily své ekonomiky a sociální systémy na dopady stárnutí populace.

Dalekosáhlé důsledky změny klimatu

Zpráva předpokládá, že většiny evropských regionů se – ve větší či menší míře –negativně dotknou důsledky změny klimatu. Uvádí rovněž, že tlak pocítí řada hospodářských odvětví, zejména cestovní ruch, výroba energie, zemědělství a rybolov. Více než 170 milionů lidí, tj. více než třetina obyvatel EU, žije v regionech, kde je situace zvláště napjatá. V jižní a východní Evropě dojde ke změnám srážkových modelů a ke zvýšení teploty, zatímco regiony v severní a západní části EU budou více postiženy erozí pobřeží a extrémními jevy, například bouřemi.

Nestabilní trhy s energií: výzva pro všechny

Všechny regiony v EU jsou ve stále větší míře vystaveny změnám na trzích s energií, což zvyšuje naléhavost otázek souvisejících se zabezpečením dodávek, energetickou účinností a udržitelností z hlediska životního prostředí. Z analýzy vyplývá, že regiony v severní a západní Evropě se obecně zdají lépe připraveny čelit v nadcházejících letech těmto problémům. Naproti tomu se jako obzvláště zranitelné jeví periferní regiony nacházející se zejména v členských státech východní a jižní Evropy.

Upozornění regionů na rozsah rizik

Zpráva dochází k závěru, že evropský politický rámec musí být přizpůsoben tak, aby pomohl regionům dostát výzvám roku 2020, a uvádí, že všechny regiony budou rovněž muset najít řešení uzpůsobená místním podmínkám, aby zvládly všechny obtíže, jimž čelí.

Celé znění zprávy o regionech v roce 2020 naleznete zde:

http://www.ec.europa.eu/regional_policy/sources/docoffic/working/regions2020/index_en.htm

Souvislosti

V současné době probíhá diskuze o budoucí politice soudržnosti, k níž by měla přispět řada stran z mnoha oblastí. 4. zpráva o soudržnosti, zveřejněná v květnu 2007, podnítila první veřejnou konzultaci. Zpráva o regionech v roce 2020 představuje další etapu tohoto procesu.

Další informace o evropské regionální politice jsou k dispozici na:

http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htm