Konference "Znalostní regiony a Lisabonská strategie"

3. 4. 2009 Autor: Daniel Všetečka

Dne 1. dubna 2009 proběhla další akce v rámci Dnů českých regionů v Bruselu s názvem Znalostní regiony a Lisabonská strategie. Akci uspořádala Česká styčná kancelář pro výzkum a vývoj (CZELO) ve spolupráci se všemi českými regiony.

Seminář byl zahájen sérií přednášek. Úvodní slovo přednesl europoslanec Jan Březina. Následovala vystoupení Evropské komise (DG Research, DG Regio), MŠMT ČR, Jihomoravského Inovačního Centra a CZELO. Podstatným závěrem je identifikace inovací jako jednoho z motorů udržitelného růstu a konkurenceschopnosti regionů, potažmo celé EU při naplňování cílů Lisabonské strategie. Workshop také poukázal na propojení 7. rámcového programu pro vědu a výzkum a kohezní politiky EU, včetně prezentace připravovaných domácích výzkumných, vývojových a inovačních (VVI) projektů.

Ve druhé části akce byla uspořádána výstavka významných VVI subjektů, projektů a patentů z každého kraje.

Královéhradecký kraj se prezentoval prostřednictvím tří subjektů.

• Královéhradecká společnost ELLA CS s.r.o., vyrábí biodegradabilní stent SX-ELLA, který získal jako první v EU značku CE. Medicína a farmacie je oblastí, kterou se region do jisté míry v oblasti VVI profiluje.

• Technologické centrum Hradec Králové (TCHK), je významným prvkem inovační infrastruktury našeho regionu. Plní funkci podnikatelského inkubátoru, centra transferu technologií a vědecko-technického parku. TCHK spolupracuje s Královéhradeckým krajem na tvorbě Regionální inovační strategie.

• Královéhradecké občanské sdružení Muzeum počítačů podnítilo rozvoj zajímavé myšlenky - propagace historie IT. Vývoj tohoto oboru lze pozorovat a rozvíjet variabilními interaktivními expozicemi na různá témata nebo osvětovou a výukovou činností směrem ke studentům a veřejnosti. Sbírka hardware a software tvořící základ Muzea počítačů čítá aktuálně několik tun materiálu. I v našem kraji se najde pár historicky pozoruhodných ICT počinů; např. plotter, konstruovaný pomocí stavebnice MERKUR, vyráběné taktéž v našem kraji.

Soubory ke stažení