Seminář o veřejné podpoře v Maastrichtu

2. 4. 2007 Autor: Daniel Všetečka

Ve dnech 29-30. března se zástupci Centra evropského projektování, Úřadu regionální rady NUTS II Severovýchod a Evropské kanceláře Královéhradeckého kraje v Bruselu zúčastnili semináře o veřejné podpoře v Maastrichtu.

Seminář s názvem Politika veřejné podpory v EU: Integrovaný a interaktivní přístup byl pořádán Evropským institutem veřejné správy (EIPA). Mezi přednášejícími byli profesoři EIPA i zástupci Evropské komise (DG Competition). Seminář započal výkladem obecných principů a procedur veřejné podpory; major. šlo o definici znaků veřejné podpory, notifikační proceduru, možné výjimky z veřejné podpory a pravidlo de minimis. Následoval výklad blokových výjimek a jejich typů. Druhý den byl zaměřen více sektorově na Rámec veřejné podpory společenství pro inovace, výzkum a vývoj, pokyny společenství o veřejné podpoře na ochranu životního prostředí a na pokyny platné pro věřejnou podporu v rámci regionální podpory. Na závěr měli účastníci možnost v pracovních skupinách poznat a sdílet zkušenosti ostatních.

Z pohledu Královéhradeckého kraje a NUTS II Severovýchod byl seminář přínosný, neboť téma věřejné podpory je nutno akcentovat i v procesu finalizace regionálních operačních programů pro nové programovací období EU. Orientaci v systému veřejné podpory společenství je možno označit za důležitou.

Soubory ke stažení