Projekt "Good-eHealth" Evropské komise

3. 3. 2008 Autor: Daniel Všetečka

Generální ředitelství pro informační společnost a média Evropské komise spustilo projekt Good-eHealth, který se zaměří na mapování a výměnu nejlepších postupů při zavádění elektronizace zdravotnictví v jednotlivých členských státech EU.

E-Health (neboli elektronické zdravotnictví) se stále více stává nedílnou součástí cílů systémů národních zdravotnictví států EU. Elektronizace a digitaliazce je chápána jako klíčový prvek, který v důsledku povede k optimalizaci nákladů veřejných služeb a ke zvýšení jejich kvality. Tento projekt má formu tříleté studie a je financován EK.

Jaké jsou základní cíle této studie ?

-identifikovat good practises a jejich přidružené benefity

-rozvíjet a sdílet osvědčené postupy založené na zkušenostech z reálného života

-stimulovat a posilovat zavádění e-health v členských státech EU

Celý projekt je cílen na dvě skupiny. Jednak to jsou politici, zdravotníci a všichni stakeholděři podílející se nějakým způsobem na tvorbě koncepcí zdravotnictví a poskytování zdravotní péče. Druho skupinou jsou klienti zdravotnických systémů, tedy pacienti. První skupina se může inspirovat zkušenostmi ostatních, klienti si mohou rozšířit svůj přehled v dané problematice. Projekt má i svůj internetový portál, přes který je možné zadávat vlastní úspěšně aplikované postupy a sdílet je tak s ostatními.