JASMINE - nová iniciativa Evropské komise na podporu mikroúvěrů

10. 9. 2008 Autor: Daniel Všetečka

Komisařka Danuta Hübner představila na konci konference Evropské sítě pro mikro-financování v Nice, konané v rámci francouzského předsednictví Rady EU, spuštění nového nástroje v této oblasti. JASMINE (Joint Action to Support Micro-finance Institutions in Europe) neboli "společná podpora evropským institucím mikrofinancování", je založena na spolupráci mezi Evropskou komisí a Evropskou investiční bankou.

Iniciativa má za cíl ulehčit malým podnikům, sociálně vyloučeným lidem a etnickým minoritám přístup k finančním zdrojům, pokud se tyto rozhodnout podnikat. Vytyčené cíle jsou v souladu s Lisabonskou strategii pro zaměstnanost a růst.

Cílem je inspirovat členské státy EU k přijetí příslušného legislativního rámce, který vytvoří příznivé prostředí pro lepší realizaci mikropůjček. V plánu je vytvoření poradní instituce, která by napomáhla vytváření nebankovních institucí poskytujících mikroúvěry v členských státech EU. Nemělo by se jednat pouze o instrument půjčky, ale také o sérii doprovodných služeb, tak aby finanční instituce měla větší zájem na úspěchu business plánu který financuje. Počáteční kapitál, potřebný pro rozjezd poskytovatelů mikroúvěrů může být financován z nového fondu, na jehož chodu se chtějí podílet jak EIB tak EIF.

Na vysvětlenou mikroúvěrem se rozumí půjčky nižší než ekvivalent €25,000. Reálně je průměr kolem € 10,000 pro EU15 a € 3,800 pro EU12.

Podle predikce EUROSTAT poptávka po úvěrech přesahuje 700,000 půjček, s celkovou sumou kolem 6.1 milardy EUR.