Hejtmani se v Bruselu zajímali o evropské zkušenosti s využíváním soukromých investic ve veřejných projektech

12. 6. 2007 Autor: Daniel Všetečka

Evropská kancelář Královéhradeckého kraje ve spolupráci s dalšími českými regionálními kancelářemi v Bruselu pořádala 6. června seminář s názvem „Využití mimorozpočtového financování pro regionální projekty.“ Akce se uskutečnila v prostorách Pražského domu a byla součástí rozšířené schůzky národní delegace ve Výboru regionů. O zkušenosti s realizací veřejných projektů, na nichž se podílejí soukromé společnosti, se podělili zástupci místní samosprávy z Velké Británie a také představitelé poradenského a finančního sektoru s evropskou působností.

O využití soukromých investic k financování veřejných projektů se v České Republice mluví již několik let. Existuje zde ovšem řada mýtů, což je dáno tím, že prakticky neexistují příklady úspěšně realizovaných projektů. Na druhé straně zkušenosti z Evropy ukazují, že privátní kapitál může úspěšně realizovat veřejnou výstavbu i služby, a to hlavně na místní a regionální úrovni. Cílem akce bylo přiblížit hejtmanům krajů České republiky zkušenosti ze zahraničí a představit jim klíčové momenty životního cyklu projektu, které jsou kriticky podstatné pro jeho úspěch.

"Posláním regionálních zastoupení v Bruselu je nejen prosazování regionálních zájmů vůči institucím Evropské unie, ale také přenos know-how zkušenějších evropských regionů k řešení rozvojových projektů,“ řekl Pavel Bradík, hejtman Královéhradeckého kraje.

„Na rozdíl od akcí a konferencí, které se pořádají v České republice na toto téma prakticky každý měsíc, jsme se snažili, aby náš seminář mířil přímo na konkrétní projekty. Proto jsme v krajích vytipovali záměry, které jsou ať už investičně, projekčně či z pohledu následného provozování vhodné pro zapojení soukromého kapitálu. Chceme hejtmanům ukázat konkrétní řešení pro konkrétní záměry a naznačit, že nedostatek investičních prostředků či celková náročnost realizace a následného provozování nemusí být důvod pro odkládání důležitých projektů. Pro spolupráci se zahraničními partnery jsme se pak rozhodli proto, že mají mnohem bohatší dobré i špatné zkušenosti s realizací projektů s účastí soukromých subjektů a mohou tak mnohem objektivněji vystihnout klíčové parametry projektu,“ řekl k akci Petr Šebek ze zastoupení Jihočeského kraje.



Prezentace ke stažení:

Prezentace Pascala Beckera z Dexia

Prezentace Jiřího F. Šmída

Prezentace Jiřího Horníka a Christiana Bletchforda z Kocián, Šolc, Balaštík

Prezentace Kamila Kotába z Dexia

Prezentace Barryho Andersona a Fintana Bloomera z Leedsu

Informace o PFI projektech města Leedsu



Fotogalerie:

Soubory ke stažení