Fórum EU o meziregionální spolupráci 2007

30. 9. 2007 Autor: Daniel Všetečka

Ve dnech 27-28. září proběhlo v Lisabonu fórum EU o meziregionální spolupráci, kterého se zúčastnila kolem 1000 delegátů z celé Evropské unie. Akce se konala v architektonicky velmi zajímavém areálu, který původně sloužil pro výstavu EXPO 98.

Leitmotivem fóra bylo zhodnocení inciativy INTERREG IIIC a slavnostní zahajení iniciativy společenství pro meziregionální spolupráci v období 2007-2013 s názvem INTERREG IVC . Vedoucí evropské kanceláře Královéhradeckého kraje v Bruselu Daniel Všetečka spoluprezentoval projekt GRIP-IT, ve kterém Královéhradecký kraj plní roli vedoucího partnera. Nutno podotknout, že Královéhradecký kraj byl jediným reprezentantem České republiky, který na této významné akci prezentoval svůj projekt formou stánku.

V druhé části fóra byl slavnostně zahájen program INTERREG IVC, který byl oficiálně schválen Evropskou komisí 11. září 2007. Program bude realizován v zemích EU 27 plus Norsko a Švýcarsko. Hlavním cílem je podporovat přenos zkušeností a "best practises" mezi regiony. Program se dělí do dvou priorit, jednak inovace a znalostní ekonomika a dále životní prostředí včetně prevence rizik. Volba priorit odráží revidované preference EU zaměřit se opět více na Lisabonskou strategii jako jeden z nástrojů k dosahování hospodářského růstu a zaměstnanosti EU. Celkový rozpočet programu je 321 miliard Euro a financován bude z Evropského fondu pro regionální rozvoj. První výzva pro předkládání projektů se otevřela 21. září a příjem žádostí bude ukončen 15. ledna 2008. Nově bude celý program spravován pouze jedním Společným technickým sekretariátem (JTS) ve francouzském Lille. Kuloáry byly využity k hledání partnerů pro budoucí projekty v rámci INTERREGU IVC. Což byl také neoficiální cíl fóra; tedy koncentrovat na jedno místo potenciální projektové partnery a umožnit jim sdílení budoucích projektových záměrů.

Další informace o programu naleznete na jeho oficiální stránce.



Fotogalerie:

Soubory ke stažení