Budoucnost kohezní politiky EU: Pátá zpráva o pokroku

30. 6. 2008 Autor: Daniel Všetečka

„Evropa potřebuje po roce 2013 silnou politiku soudržnosti. Tento závěr vyplývá z více než stovky příspěvků k veřejné konzultaci o této problematice“, řekla dnes komisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová u příležitosti představení páté zprávy o pokroku v oblasti hospodářské a sociální soudržnosti. Tento do dvou částí rozdělený dokument obsahuje zprávu o veřejné konzultaci a analytickou zprávu o regionálních ekonomikách, ze které vyplývá, že méně rozvinuté regiony stále vykazují silný růst, za nímž stojí orientace na odvětví budoucnosti.

Politika soudržnosti po roce 2013: zpráva o veřejné konzultaci

* shoda v otázce potřeby politiky soudržnosti, která bude ambiciózní a otevřená všem regionům EU; striktní zamítnutí myšlenky zpětného přenesení politiky na úroveň členských států;

* požadavek investic zaměřených na evropské priority, jako jsou inovace, vzdělávání, podpora malých a středních podniků, celoevropská infrastruktura a boj proti změně klimatu; požadavek většího zohlednění ekologických aspektů;

* požadavek větší koordinace mezi politikou soudržnosti a ostatními odvětvovými politikami EU s ohledem na komplexní problémy a související požadavek, aby Komise posílila vztah mezi politikou soudržnosti a politikou rozvoje venkova;

* požadavek dalšího zjednodušení politiky a většího zapojení místních a regionálních orgánů;

* přeshraniční územní spolupráce, nadnárodní a meziregionální výměny jakožto nejlepší příklad přidané hodnoty evropské politiky soudržnosti; požadavek navýšení prostředků přidělovaných pro tuto oblast.

Ekonomická a sociální soudržnost: situace a trendy

* Chudší regiony dohánějí náskok ostatních: Druhá část zprávy poukazuje na pokračující silný růst v chudších regionech. V období let 2000 až 2005 vykázaly regiony cíle „Konvergence“ (HDP na obyvatele pod 75 % průměru ve Společenství) růst HDP na obyvatele, který byl o 50 % rychlejší než ve zbývající části EU. Míra nezaměstnanosti v těchto regionech rovněž klesla o tři procentní body. Tento proces je výsledkem zaměření se na níže uvedená odvětví budoucnosti.

* Růst v regionech, kde se soustřeďují odvětví náročná na znalosti: Zpráva poukazuje na odvětví, jež mají perspektivu silného střednědobého růstu jak v regionech cíle „Konvergence“, tak v regionech cíle „Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost“. Mezi tato odvětví patří: finanční a podnikatelské služby, obchod, doprava a spoje a výroba vysoce a středně vyspělých technologií. Výroba vysoce vyspělých technologií je vyzdvihována jako výrobní odvětví, kde si EU udržuje konkurenční výhodu. Zahrnuje výrobu elektrických a optických přístrojů, chirurgických nástrojů, letadel, kosmických lodí a farmaceutických výrobků.

* Potřeba větších investic v oblasti inovací, vzdělávání a odborné přípravy: V nejrozvinutějších regionech je podíl HDP vydávaný na výzkum a vývoj třikrát vyšší než v regionech cíle „Konvergence“, nicméně o 15 % nižší než v USA. Evropská unie v porovnání s USA rovněž výrazně méně investuje do vysokoškolského vzdělávání. V EU činí podíl HDP na těchto investicích 1,2 %, zatímco v USA 2,9 %.

->Tisková zpráva.

->Pátá zpráva o pokroku.