AKCE V BRUSELU: Vypovědět příběh: v rámci konference se zkoumají nové způsoby informování o politice soudržnosti

26. 11. 2007 Autor: Daniel Všetečka

Komisařka Danuta Hübnerová (regionální politika) a komisař Vladimír Špidla (zaměstnanost a sociální věci) dnes zahájili konferenci zaměřenou na nové způsoby informování veřejnosti o politice soudržnosti. Konference s názvem Vypovědět příběh: informování o police soudržnosti EU; nabízí více než 400 komunikačním úředníkům z celé Evropy příležitost debatovat o způsobech a prostředcích zvyšování veřejného povědomí a zpřístupňování informací v rámci členských států a regionů.

Komisařka Hübnerová uvedla: „O praktických dopadech politiky soudržnosti po celé Evropě lze vyprávět tisíce poutavých příběhů. Zapojením lidí na lokální úrovni se posílí jejich ztotožnění se s touto politikou, neboť se jim otevře příležitost k diskuzi a vyjádření vlastních zájmů. Politika soudržnosti je v mnoha regionech tím nejviditelnějším přínosem členství v EU a skýtá konkrétní možnosti lepší komunikace o Evropě.“

Komisař Špidla dodal: „Komunikace a transparentnost tvoří nedílnou součást správy strukturálních fondů EU. Fondy pomáhají lidem zvládnout nadcházející změny a výzvy, kterým čelíme. Investice do budoucnosti lidí má skutečný dopad na jejich každodenní život. Fondy představují nejen dobrou hospodářskou politiku, ale jsou rovněž sociální tváří Evropy.“

Informování a komunikace o politice soudržnosti EU mají za cíl zvýšit veřejné povědomí a transparentnost v otázkách týkajících se aktivit spolufinancovaných ze strukturálních fondů a Fondu soudružnosti.

Členské státy a regiony mají v rámci tvorby programů v období 2007–2013 povinnost poskytovat informace o programech spolufinancovaných z těchto fondů a zveřejňovat všechny konečné příjemce, včetně informací o jednotlivých projektech a udělených částkách. Informování a komunikace tudíž představují nedílnou součást politiky soudržnosti EU, jež může pozitivně ovlivnit kvalitu vybraných projektů. Evropská komise má za úkol zajistit dostupnost informací na úrovni EU a koordinovat vytváření sítí mezi komunikačními úředníky ze všech členských států za účelem sdílení zkušeností a osvědčených postupů.

Posílení hospodářské, sociální a územní soudržnosti snižováním rozdílů v rozvoji jednotlivých regionů je základním cílem EU stanoveným ve Smlouvě o ES. V období 2007–2013 je na dosahování tohoto cíle věnováno 347,7 miliard EUR, více než třetina rozpočtu EU. Investice v rámci politiky soudržnosti se sice zaměřují na chudší regiony, kterým pomáhají rychleji vyrovnat náskok ostatních, ale výrazně ovlivňují konkurenceschopnost všech regionů, jakož i životní podmínky jejich obyvatel.

Více o konferenci zde.

Zdroj: Evropská komise