AKCE V BRUSELU: V BRUSELU BYL SLAVNOSTNĚ OTEVŘEN ČESKÝ DŮM

15. 10. 2007 Autor: Daniel Všetečka

Ve čtvrtek 11. října 2007 byl pod patronací premiéra vlády ČR Mirka Topolánka a za přímé účasti eurokomisaře Vladimíra Špidly, místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, velvyslance při EU Jana Kohouta, velvyslance v Belgii Vladimíra Müllera, mnoha hejtmanů a dalších členů krajských delegací, slavnostně otevřen Český dům v Bruselu.

Kraje se prezentovaly svými stánky s regionálními specialitami a propagačními předměty. Konkrétně náš kraj podával hostům Hořické trubičky. Na venkovním pódiu vystoupily skupiny Děda Mládek Illegal Band, Čechomor a zpěvačka Iva Frühlingová. Návštěvníci mohli shlédnout módní přehlídku návrhářky Beaty Rajské a vernisáž výstavy Tomáše Bíma. Akce se setkala s velmi pozitivním ohlasem a plán Stálého zastoupení ČR při EU vytvořit z takovéto české „street party“ každoroční tradici se jeví jako dobrý nápad.

Evropská kancelář Královéhradeckého kraje v Bruselu se tímto přestěhovala z budovy Bastion Tower do nové kanceláře v prvním patře Českého domu. V Českém domě budou sídlit další diplomaté Stálého zastoupení ČR při EU, velvyslanectví ČR v Belgii, agentury jako CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism, CEBRE, České centrum a zastoupení firem České aerolinie, České dráhy a ČEZ. První patro bude výlučně regionální a sídlit zde bude většina českých krajů.

„Projekt Českého domu měl od začátku podporu našeho kraje. Myslím, že spolupráce mezi krajskými zastoupeními v Bruselu se zefektivní a všechny instituce tak do budoucna budou moci těžit ze „silné“ české adresy v Bruselu,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.

V průběhu odpoledne se v Evropském parlamentu setkaly dvě delegace z našeho kraje. První vedená hejtmanem Pavlem Bradíkem a druhá europoslancem Oldřichem Vlasákem. Přítomna byla většina Rady KHK, ředitelka Krajského úřadu, ředitelka Centra evropského projektování, ředitel Úřadu regionální rady NUTS II Severovýchod, primátor a někteří radní města Hradce Králové, zástupci podnikatelského sektoru, akademického sektoru a mediální sféry. Setkání bylo zajímavé a podnětné. Představena byla koncepce kraje ve vztahu k EU, došlo i na informace o přípravě na čerpání evropských peněz.

Evropská kancelář získává další dimenzi své působnosti. Všechny tři kraje regionu soudržnosti Severovýchod (Královéhradecký, Pardubický a Liberecký) mají již v Bruselu své krajské zastoupení. To otevírá nové možnosti spolupráce mezi Regionální radou NUTS II Severovýchod (rsp. Úřadem Regionální rady) a krajskými zastoupeními v Bruselu. „Pro náš region soudržnosti je důležité, aby v otázkách našeho NUTS II Severovýchod jednala naše krajská zastoupení v Bruselu koordinovaně. Významně nám mohou pomoci například v otázkách publicity našeho regionálního operačního programu, “ komentoval náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislav Všetečka.

Další informace a tisková zpráva na stránkách Stálého zastoupení ČR při EU.



Fotogalerie (zdroj: www.czechrep.be Tomas Jacko ):

Soubory ke stažení