Agentura Eurobarometer: Evropané jsou nakloněni opatřením evropské regionální politiky

16. 3. 2008 Autor: Daniel Všetečka

Danuta Hübnerová, komisařka odpovědná za regionální politiku, dnes oznámila výsledky průzkumu agentury Eurobarometer, který se týká způsobu, jakým Evropané na tuto politiku nahlížejí. Z průzkumu vyplývá, že Evropané jsou v naprosté většině případů přesvědčeni o tom, že tato politika, na niž připadá více než třetina evropského rozpočtu, je pro jejich město nebo jejich region přínosná. Přejí si, aby byla ještě ambicióznější a jasně se zaměřila na nové problémy, jako jsou boj proti změně klimatu, globalizace a demografické změny.

Průzkum agentury Eurobarometer, uskutečněný v lednu tohoto roku ve 27 členských státech, přichází v souvislosti s veřejnou konzultací zabývající se budoucností regionální politiky, již Danuta Hübnerová zahájila loni v září. Cílem je získat pro tuto myšlenku co nejvíce občanů.

Polovina dotazovaných tvrdí, že jsou o podpoře zajišťované politikou soudržnosti ve svém regionu nebo městě informováni. Toto povědomí je silnější ve dvanácti nových členských státech (60 %) než ve starých členských státech (47 %).

Občané, kteří o těchto opatřeních vědí, si navíc ve většině případů myslí (70 %), že jsou přínosná. Pouze jedna dotazovaná osoba z pěti (22 %) odpověděla, že regionální politika jejímu regionu neprospívá (většinou se jedná o francouzské, nizozemské, bulharské a slovinské občany). Litva a Irsko jsou naproti tomu příkladem zemí, ve kterých občané pozitivní dopad evropské podpory téměř jednomyslně uznávají.

Evropané schvalují také důvod existence regionální politiky, neboť v 85 % podporují upřednostňování nejchudších regionů, díky němuž tyto regiony mohou dohnat svou ztrátu. Kromě toho se 58 % občanů domnívá, že politika by měla nadále podporovat všechny evropské regiony, a ne pouze ty nejchudší z nich.

Celou studii lze nalézt v angličtinězde (pdf,5MB) , sumarizaci zde (pdf,0,4MB).

Zdroj: Evropská komise

Soubory ke stažení