Královéhradecké krajské dožínky startují už v pátek

16. 9. 2015 Autor: Martina Götzová

Už v pátek ožije prostranství před koupalištěm Flošna a Všesportovním stadionem v Hradci Králové krajskými dožínkami. 12. ročník dožínek počítá s dvoudenním programem. 18. a 19. září se mohou návštěvníci těšit na výstavu zemědělské techniky a hospodářských zvířat, lákavý hudební program a samozřejmě na ochutnávky regionálních potravin a dožínkové trhy. Představí se i hradecká Regionální obec Slováků.

„Krajské dožínky jsou už tradiční akcí, kterou si oblíbily desetitisíce návštěvníků. Pro nás je to skvělá příležitost, jak přiblížit lidem nejen z celého kraje, ale i ze širšího okolí regionální potraviny našich zemědělců. Zároveň také plánujeme ocenit ty nejlepší nejen z rostlinné výroby, ale například také z oblasti chovu skotu,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, pod jehož záštitou se krajské dožínky konají.

Dvoudenní dožínkové slavnosti odstartují v pátek dopoledne Dnem zemědělství Královéhradeckého kraje, který nabídne mimo jiné výstavy hospodářských zvířat a zemědělské techniky. Dětem se představí i ukázky chovu, práce se zvířaty, stříhání ovcí, včelařství.

Sobotní program 12. ročníku Královéhradeckých krajských dožínek zahájí tradiční kočárová jízda. Slavnostní dožínkový průvod městem vyráží v 10:00 od zimního stadionu ke koupališti Flošna. Na prostranství před koupalištěm a stadionem budou návštěvníky čekat dožínkové trhy, ochutnávky regionálních potravin, ukázky práce se zvířaty. V pravé poledne budou oceněni nejúspěšnější zemědělci Královéhradeckého kraje. Celé odpoledne bude na dvou pódiích probíhat hudební i divadelní program, o který se postará například Václav Neckář se svou skupinou Bacily, Láďa Křížek, hradecký JH Big Band, chlumecký Big Band Melodybrass nebo hradecké základní umělecké školy, ale i spousta dalších. V rámci sobotního programu bude probíhat i Den slovenské kultury, který zajišťuje hradecká Regionální obec Slováků.

Více podrobností a podrobný program naleznete na http://www.kralovehradeckedozinky.cz.

Záštitu nad 12. ročníkem Královéhradeckých krajských dožínek převzal ministr zemědělství Marian Jurečka, hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink.