Odpověď na žádost o informace doručenou dne 09.07.2021

20. 7. 2021 Autor: Alena Koukalová

nostrifikace vzdělání

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: neuvedeno
ZE DNE: 09.07.2021
NAŠE ZNAČKA (č. j.): KUKHK-IZ-46/OP/2021

VYŘIZUJE: Mgr. Alena Koukalová
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495 817 309
E-MAIL: akoukalova@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 19.07.2021

Počet listů: 2
Počet příloh: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne09.07.2021

Vážený pane,

dne 09.07.2021 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ve které se domáháte poskytnutí informací –

„… týkajících se podmínek nostrifikací vzdělání žadatelů o mezinárodní ochranu v České republice (viz žádost v příloze mailu).

Požadované údaje poslouží pro pokračující mezinárodní analýzu integrace držitelů mezinárodní ochrany ve vybraných EU zemích, kterou v rámci projektu NIEM<http://www.forintegration.eu/> a V4NIEM<https://www.clovekvtisni.cz/v4niem-mechanismus-hodnoceni-statnich-integracnich-politik-zemi-visegradu-3105gp> realizuje Člověk v tísni společně s dalšími evropskými organizacemi. Tato data poslouží jako kontextuální údaje pro aktualizovanou mezinárodní srovnávací analýzu (starší edice viz forintegration.eu).“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod číslo jednací KUKHK-IZ-46/OP/2021, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byly požádány věcně příslušné odbory školství a sociálních věcí krajského úřadu, (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor školství k žádosti uvedl, že postupuje v daných případech vždy zcela v souladu s ustanovením § 108a odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů.  Tedy jde-li o osobu, které byla v České republice nebo v jiném členském státě Evropské unie poskytnuta mezinárodní ochrana formou azylu nebo doplňkové ochrany nebo na kterou je třeba na základě mezinárodních závazků České republiky pohlížet jako na uprchlíka nebo vyhnance nebo osobu v podobné situaci jako uprchlíci, namísto předložení dokladu uvedeného v ustanovení § 108 odst. 1 až 3 a ověření podle ustanovení § 108 odst. 4  školského zákona, postačuje předložení čestného prohlášení takovéto osoby o skutečnostech jinak prokazovaných takovýmto dokladem nebo ověřením. V případech předložení pouze čestného prohlášení však vždy odbor nařizuje vykonání nostrifikační zkoušky.

Odbor sociálních věcí uvedl, že se jeho odboru žádost týká jen z hlediska posuzování vzdělání u okruhu pracovníků uvedených v ustanovení § 115 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. V rámci posuzování odborné způsobilosti je předkládán doklad o ukončeném vzdělání např. na základě rozhodnutí odboru školství, které buď doklad o ukončeném vzdělání nostrifikuje, nebo uzná vzdělání na základě čestného prohlášení, nebo nařídí nejprve nostrifikační zkoušku. Odbor sociálních věcí tedy vychází z již potvrzených informací odborem školství.

Tuto odpověď Vám zasíláme na Vámi uvedenou e-mailovou adresu.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová v. r.
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí