Doprovodná informace k žádost o informace doručené dne 30.08.2021

16. 9. 2021 Autor: Vladimír Kučera

Krajský úřad Královéhradecké kraje

VÁŠ DOPIS ZN.:
ZE DNE:
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-62/OP/2021

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR | ODDĚLENÍ: organizační a právní | stížností a dozoru obcí
LINKA | MOBIL: 495 817 585
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 15.09.2021

Počet listů: 2
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Doprovodná informace k žádost o informace doručené dne 30.08.2021

Dne 30.08.2021 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), kterou se žadatelka domáhala poskytnutí následujících informací (citace včetně chyb):

„Podnět — objekty v areálu Ligmet SD, a.s. ve Svobodných Dvorech v Hradci Králové, nemovitosti zapsané v katastru nemovitostí na listu vlastnictví č.12178

Žádáme Vás tímto o sdělení, k jakému způsobu užívání byly objekty schváleny, podle jakého rozhodnutí a termín jeho platnosti.

Dále Vás žádáme o informaci, zda ve věci způsobu či změny užívání je v současnosti vedeno nějaké řízení, nebo zda bylo nebo je projednáváno.

Žádáme současně o sdělení, jak jsou v současnosti výše uvedené nemovitosti využívány zejména s ohledem na dodržování podmínek KHS, HZS, BOZP apod.

Z archivních úředních dokumentů bylo zjištěno, že všechny objekty v areálu firmy Ligmet SD jsou povoleny jako stavby dočasného charakteru, bez řádné kolaudace a tudíž žádný objekt nemá přiděleno číslo popisné ani orientační. Rozhodnutím o přípustnosti stavby dočasného charakteru z prosince 1972 byly stavby povoleny na dobu trvání 10 let. Před uvedením do trvalého provozu je nutné splnit všechny předpisy a nařízení dotčených orgánů, podle současně platné legislativy.

V celém areálu společnosti Ligmet SD, a. s. se od minulé středy 18. 8. 2021 (den po schůzce s vedením města, kde jsme poukázali mimo jiné právě na tuto skutečnost a zůstávající zařízení nelegální ubytovny, včetně nahromaděných odpadků) překotně "uklízí" a probíhají patrně jakési vnitřní stavební úpravy.

Věříme, že vzhledem k závažnosti celé kauzy nelegálního ubytovacího zařízení a vazeb týkajících se areálu Ligmet SD, a.s., již jsme podali trestní oznámení na doporučení pana hejtmana Červíčka, bude Vámi tento podnět brán dostatečně vážně.

S ohledem na shora uvedené podáváme tento podnět a v souladu s ustanovením § 158 odst. 2 trestního řádu a s ohledem na zákon 106/ 1999 Sb. - zákon o svobodném přístupu k informacím, žádáme o odpovědi na námi položené otázky v úvodu a žádáme abysme byli vyrozuměni o tom, jaká opatření byla ve věci učiněna.“

Povinný subjekt zaevidoval žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-62/OP/2021, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

Krajský úřad sdělil, že žádosti o informace předcházel e-mail totožného obsahu jako samotná žádost, zaslaný dne 26.08.2021 vedoucímu odboru územního plánování a stavebního řádu krajského úřadu panu Ing. Milanu Pacákovi. Tento e-mail však nesplňoval náležitosti žádosti o informace dle ustanovení § 14 odst. 3 InfZ. Ještě, než žadatelku o této skutečnosti stačil krajský úřad informovat, podala dne 30.08.2021 žádost o informace, která, jak již bylo výše uvedeno, obsahovala potřebné náležitosti.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu, a to odbor územního plánování a stavebního řádu (viz organizační struktura krajského úřadu http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Povinný subjekt vyřídil žádost o informace sdělením ze dne 08.09.2021.