4.1 - Odvolání proti stanovisku obecního úřadu

23. 4. 2024

Odvolání proti závaznému stanovisku obecního úřadu obce s rozšířenou působností o obnově kulturní památky a dalším rozhodnutím dle zákona o státní památkové péče

01. Identifikační číslo návodu:   4  

02. Kód:   1  

03. Pojmenování (název) životní situace:

Odvolání proti rozhodnutínebo závaznému stanovisku obecního úřadu obce s rozšířenoupůsobností o obnově kulturní památky a dalším rozhodnutím dle zákona o státní památkové péče

04. Základní informace k životní situaci: a) Obecní úřad obce s rozšířenou působností vydá na základě žádosti vlastníka k obnově kulturní památky v případě, že věc není dále předmětem řízení před stavebním úřadem, samostatné rozhodnutí. Pokud vlastník kulturní památky nesouhlasí s obsahem vydaného rozhodnutí, může ve lhůtě 15 dnů ode doručení podat proti němu odvolání.

b) Obecní úřad obce s rozšířenou působností vydá na základě žádosti vlastníka k obnově kulturní památky v případě, že věc je dále předmětem řízení před stavebním úřadem, závazné stanovisko jako podklad pro rozhodnutí stavebního úřadu. Nesouhlasí-li vlastník kulturní památky s obsahem závazného stanoviska, nemůže se proti němu odvolat přímo, ale odvolání může podat až proti rozhodnutí příslušného stavebního úřadu, pro který je závazné stanovisko obecního úřadu obce s rozšířenou působností závazným podkladem.

c) Obecní úřad obce s rozšířenou působností vydá na základě žádosti vlastníka nemovitosti, která není kulturní památkou, ale nachází se na území památkové rezervace, památkové zóny nebo památkového ochranného pásma k pracím, které nebude následně projednávat stavební úřad, samostatné rozhodnutí. Pokud vlastník této nemovitosti nesouhlasí s obsahem vydaného rozhodnutí, může ve lhůtě 15 dnů ode doručení podat proti němu odvolání.

d) Obecní úřad obce s rozšířenou působností vydá na základě žádosti vlastníka nemovitosti, která není kulturní památkou, ale nachází se na území památkové rezervace, památkové zóny nebo památkového ochranného pásma k pracím, které nebude následně projednávat stavební úřad, závazné stanovisko jako podklad pro rozhodnutí stavebního úřadu. Nesouhlasí-li vlastník kulturní památky s obsahem závazného stanoviska, nemůže se proti němu odvolat přímo, ale odvolání může podat až proti rozhodnutí příslušného stavebního úřadu, pro který je závazné stanovisko obecního úřadu obce s rozšířenou působností závazným podkladem.

05. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.): Účastníci řízení, kteří byli účastníky již v řízení u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, případně jiné osoby vybavené příslušnou plnou mocí účastníkem řízení  

06. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace: Je-li závazné stanovisko vydáno formou rozhodnutí, odvolání se podává u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, pracoviště státní památkové péče, který vydal napadené rozhodnutí. Není-li závazné stanovisko vydáno formou rozhodnutí, odvolání se podává u místně příslušného stavebního úřadu po vydání rozhodnutí tohoto stavebního úřadu.

V odvolání se uvede, proti kterému rozhodnutí směřuje, v jakém rozsahu ho napadá, v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí nebo řízení, jež mu předcházelo. Z odvolání musí být patrné, kdo ho podává, čeho se týká a co se navrhuje. Fyzická osoba uvede své jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého bydliště (příp. jinou adresu pro doručování). Právnická osoba uvede svůj název nebo obchodní firmu, identifikační číslo nebo jemu obdobný údaj a adresu sídla (příp. jinou adresu pro doručování). Podává-li odvolání fyzická osoba v souvislosti s podnikatelskou činností, uvede jméno a příjmení, popřípadě dodatek odlišující osobu podnikatele nebo druh podnikání vztahující se k této osobě nebo jí provozovanému druhu podnikání, identifikační číslo a adresu zapsanou v obchodním rejstříku nebo jiné zákonem upravené evidenci jako místo podnikání (příp. jinou adresu pro doručování). Jedná se dle poučení v rozhodnutí.  

07. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace: Podáním odvolání do 15 dnů od obdržení rozhodnutí obecního úřadu obce s rozšířenou působností nebo příslušného stavebního úřadu. Obecní úřad obce s rozšířenou působností buď vyřídí odvolání sám (tj. vyhoví odvolateli) nebo ho postoupí krajskému úřadu. Stavební úřad postoupí odvolání krajskému úřadu.  

08. Na které instituci životní situaci řešit: V případě odvolání proti rozhodnutí bude odvolání postoupeno krajskému úřadu, který zahájí s odvolatelem správní řízení ve věci odvolání proti rozhodnutí obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

V případě odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu, kterým bude napadeno závazné stanovisko obecního úřadu obce s rozšířenou působností, předá nadřízený stavební úřad příslušnou část spisu krajskému úřadu, který vydá ve věci své závazné stanovisko jako podklad pro rozhodnutí nadřízeného stavebního úřadu.  

09. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit: Záležitost bude řešit odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, oddělení kultury a památkové péče  

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou: Potřebné doklady krajskému úřadu předá obecní úřad obce s rozšířenou působností nebo příslušný stavební úřad.  

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici: Neexistují předepsané formuláře pro odvolání. Odvolání však musí splňovat podmínky uvedené v bodě 6. Odvolání proti odůvodnění rozhodnutí je nepřípustné  

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit: žádné  

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení: 30 dnů od postoupení odvolání (spisu) obecním úřadem obce s rozšířenou působností nebo příslušného stavebního úřadu krajskému úřadu. Ve složitých případech do 60 dnů.  

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace: Vždy jen účastníci řízení.  

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány: Součinnost ve smyslu správního řádu.  

16. Elektronická služba, kterou lze využít: Ano, pro urychlení komunikace s účastníky řízení v průběhu řízení.  

17. Podle kterého právního předpisu se postupuje: Zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči v platném znění. Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, v platném znění.  

18. Jaké jsou související předpisy: Prováděcí vyhláška č. 66/1988 Sb., k zákonu o státní památkové péči, v platném znění. Úmluva o ochraně archeologického dědictví Evropy publikovaná pod číslem 99/2000 Sb.m.s. (sbírka mezinárodních smluv). Úmluva o ochraně architektonického dědictví Evropy publikovaná pod číslem 73/2000 Sb.m.s.  

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují: Proti rozhodnutí krajského úřadu v odvolacím řízení se nelze odvolat.  

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností: § 35 zákona č. 20/1987 Sb., ve znění pozdějších předpisů - pokuta právnické osobě a fyzické osobě při výkonu podnikání do 2.000.000,- Kč (krajským úřadem do 4.000.000,- Kč), § 39 zákona č. 20/1987 Sb., ve znění pozdějších předpisů - pokuta fyzické osobě do 2.000.000,- Kč (krajským úřadem do 4.000.000,- Kč)   

21. Nejčastější dotazy:

22. Další informace:

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě:

24. Související životní situace a návody, jak je řešit:  

25. Za správnost návodu odpovídá útvar: Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, oddělení kultury a památkové péče  

26. Kontaktní osoba: Ing. Milan Smolík, vedoucí oddělení, tel.: 495 817 458, e-mail: msmolik@khk.cz  

27. Popis je zpracován podle právního stavu ke dni: 01.01.2024  

28. Popis byl naposledy aktualizován: 23.04.2024  

29. Datum konce platnosti popisu: není stanoven  

30. Případná upřesnění a poznámky k řešení životní situace: