Monitoring lékáren v Královéhradeckém kraji ve vztahu k možnostem jejich zapojení do systému služeb pro injekční uživatele drog

21. 4. 2021 Autor: Michaela Klementová

Občanské sdružení Laxus realizovalo v letech 2010, 2011 i 2012 v Královéhradeckém kraji monitoring lékáren, s cílem zjistit možnosti jejich zapojení do systému služeb pro injekční uživatele drog.

Východiska a cíle monitoringu:

- Distribuce injekčních stříkaček prostřednictvím lékáren je významný zdroj materiálu pro drogovou scénu. Na jedné straně mají donátoři a správci sítě drogových služeb každoročně k dispozici podrobné informace o průběhu výměnných programů od poskytovatelů služeb, ale informace o prodeji stříkaček v lékárnách zcela chybí. Jaký je objem a podíl distribuce injekčního materiálu přes lékárny?

- Stříkačky distribuované přes lékárny se nevracejí k bezpečné likvidaci. Lze přizvat lékárny k „výkupu“ použitých stříkaček?

- Existuje síť lékáren, která je technicky lépe dostupná než programy výměny injekčního materiálu. Lékáren je víc, jejich otevírací doba poskytuje širší možnosti kontaktu. Lze počítat s těmito institucemi a jejich pracovníky při kontaktování skryté populace injekčních uživatelů drog a šířit intervenční poselství bezpečnějšího užívání do této populace?

.

Nástroje a proces monitoringu:

Základním nástrojem použitým pro tento jednoduchý výzkum byl semi-strukturovaný rozhovor s lékárníky a pracovníky lékáren. Cílem dotazování byly okruhy vyplývající z výše jmenovaných východisek. Kromě toho byly zkoumány i okolnosti prodeje a psychologicko-sociální dostupnost lékáren jako distribučních míst. Výzkum se také pokoušel vytěžit informace z terénu, ze kterých by bylo možno zjistit i základní kvalitativní informace o místní drogové scéně. Šlo o informace zabývající se prodejem léků a prekurzorů k výrobě drog s cílem charakterizovat, zda se jedná o pervitinovou nebo opiátovou scénu, jaký je sociální status osob nakupujících stříkačky (věk, etnikum, fyzická popř. sociální sešlost apod.).

Tazateli byli zkušení terénní pracovníci Laxus o.s., kteří mají opakovanou zkušenost s touto technikou sběru dat.

Výstupy z rozhovorů byly bezprostředně zaznamenávány do formulářů a zapisovány do tabulek pro jednotlivé regiony (okresy). Výsledná data byla komparována s daty výměnných injekčních programů, které v daných oblastech působí.

Soubory ke stažení