Odpověď na žádost o informace doručenou dne 30.08.2023

19. 9. 2023 Autor: Vladimír Kučera

informace o stavbě „Domov pro osoby se zdravotním postižením v lokalitě Hradec Králové Roudnička, ul. K Polabinám“

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: 30.08.2023
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-88/MSZ/2023

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 722 979 085
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 14.09.2023

Počet listů: 3
Počet příloh: 3 / listů: elektronicky
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 30.08.2023

Vážený pane,

dne 30.08.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím datové schránky Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ze dne 30.08.2023, jíž se domáháte poskytnutí následujících informací o stavbě „Domov pro osoby se zdravotním postižením v lokalitě Hradec Králové Roudnička, ul. K Polabinám“ (citace včetně chyb):

„Jedná se o tyto informace :

1. Stavebník předmětné stavby nepodal stavebnímu úřadu žádost o dodatečné povolené podstatných změn stavby před jejím dokončením, zejména změna technického provedení páteřních větví kolektorů oběhového média, když bez souhlasu projektanta stavby nebyla v horizontální části vedení provedena redukce počtu potrubí kolektoru, kolektory nebyly opatřeny tepelnou izolací a chráničkou v celé délce horizontálního vedení. Pro kolektory byl použit jiný druh potrubí, než stanovil projekt.

Žádám o poskytnutí informace k těmto bodům:

1.1.Zda bylo stavebníkem zadáno vypracování dokumentace změny technického provedení kolektorů oběhového média, která by měla obsahovat aktualizaci koordinační situace C 3 se zakreslením páteřních větví potrubí oběhového média od vrtů VT 3, VT 5 a VT 7, aktualizaci umístění GTE vrtů a páteřních vedení potrubí oběhového média na výkresu 02 části D 1.4 - půdorys 1. PP objektu SO 01, aktualizaci výkresů C 4 a C 5 s uvedením délky každého kolektoru mezi každým vrtem a tepelným čerpadlem dle skutečnosti, změn výrobků pro kolektory dle skutečnosti a doložené certifikáty výrobců, že dodané a smontované potrubí je vyhovující pro použití oběhového média, jehož chemické složení bude v dokumentaci označeno a aktualizaci všech textových částí projektové dokumentace vrtných prací vypracované v červenci 2018 a projektové dokumentace GTE vrtů vypracované v říjnu 2018 podle skutečného stavu.

1.2. Zda stavebník požádal zhotovitele stavby o předání geologické dokumentace ke schválení, jejíž součástí je lokalizace geologických prací a závěrečná zpráva o výsledcích geologických prací v rozsahu dle ustanovení §§ 8, 15 a 16 vyhlášky č. 369/2004 Sb. Lokalizace musí být doložena protokolem o geodetickém zaměření realizovaných vrtů oprávněným geodetem.

1.3. Zda bylo stavebníkem zadáno hydrogeologické posouzení stávajícího stavu stvolů vrtů, které nebyly těsněny injektáží cemento.bentonitovou směsí, jak bylo v původním projektu navrženo.

2. Stavebník má k dispozici odborný posudek, vypracovaný v květnu 2023 osobou s odbornou způsobilostí pro obor geologie a hydrogeologie panem RNDr. Svatoplukem Šedou k určení možných příčin negativního ovlivnění vodních poměrů v lokalitě Roudnička.

Žádám o poskytnutí informace k vypracovanému odbornému posudku panem RNDr. Svatoplukem Šedou a to zasláním oskenovaného posudku, nebo umožnit pořídit si kopii tohoto posudku vlastními technickými prostředky.

3. Žádám o poskytnutí informace, zda bude upravena, případně doplněna dokumentace vsakovacích objektů o technická zařízení pro předčištění srážkových vod ze střech a komunikací před zaústění kanalizačního potrubí do vsakovacích objektů a zda bude po vypracování dokumentace podána žádost vodoprávnímu úřadu o povolení předčištěných vod k jejich vypouštěni do vod podzemních přes půdní vrstvy.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-88/MSZ/2023, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu, a to odbor investic (vizte organizační strukturu krajského úřadu https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor investic krajského úřadu k jednotlivým bodům Vaší žádosti uvedl následující.

Ad 1) O dodatečné povolování stavby žádáno nebylo a žádat se nebude (je již vydaný kolaudační souhlas), když vrty byly provedeny přesně v souladu s projektovou dokumentací a souvisejícími povoleními a jiný druh potrubí pro kolektory použit nebyl.

Ad 1.1) Vypracování dokumentace změny technického provedení kolektorů oběhového média ani aktualizace projektové dokumentace nebylo zadáno, a to proto, že ke změně technického provedení nedošlo.

V průběhu výstavby proběhla i kontrola vodoprávního úřadu, Magistrátu města Hradec Králové, kterou provedla paní Ing. Petra Pečená, přičemž protokol dne 20.10.2022, uvádí následující závěry:

  • - Všech osm vrtů je již zhotoveno, a to v souladu se schválenou projektovou dokumentací;
  • - Umístění vrtů je v souladu s projektovou dokumentací; a byly předloženy:
  • - protokol o tlakových zkouškách a
  • - vytyčovací protokol.

Protokol o kontrole přikládáme k této odpovědi.

Ad 1.2) Stavebník požádal zhotovitele o předání závěrečné zprávy o výsledcích geologických prací. Tato zpráva byla vypracována společností Glaukos s.r.o., panem RNDr. Jaroslavem Řízkem dne 12.02.2023, s následujícími zjištěními:

  • -vrtné práce byly provedeny (…) podle uvedené dokumentace v předchozí kapitole (v č. 1.3. výše jsou citovány Projekt vrtných prací a hydrogeolog. posouzení Ing. Žaby, 2018, stavební povolení z 9.4.2020 a souhlas vodoprávního úřadu MMHK z 29.10.2018);
  • -těsnění cementobentonitovou směsí bylo provedeno v celé délce vrtu, tedy v hloubkové úrovni 0,0 m p.t. až 100,0 m p.t.;
  • -na vrtech byla provedena tlaková zkouška tlakem 4 bar (bez poklesu tlaku).

-ZÁVĚR:

  • -Vrty pro tepelné čerpadlo na p.č. 201/22 v k.ú. Roudnička byly umístěny a provedeny podle projektové dokumentace, ověřené a schválené stavebním úřadem…;
  • -vrty byly utěsněny termoinjektážní směsí v celé délce tlakově od počvy vrtu;
  • -na vrtech byla provedena tlaková zkouška.

Tuto zprávu přikládáme jako přílohu odpovědi.

Ad 1.3) Stavebníkem nebylo zadáno hydrogeologické posouzení stávajícího stavu stvolů vrtů, které nebyly těsněny injektáží cementobetonitovou směsí, a to z důvodu, že žádné takové vrty na předmětné stavbě nebyly provedeny, a tedy neexistují.

Ad 2) Přikládáme sken posudku s upozorněním, že jde pouze o první etapu posouzení a informace tedy není kompletní.

Ad 3) K uvedenému sdělujeme, že nebyla a nebude upravována či doplňována PD (projektová dokumentace) vsakovacích objektů o technická zařízení pro předčištění srážkových vod ze střech a komunikací před zaústění kanalizačního potrubí do vsakovacích objektů, a tudíž nebude ani podávána související žádost vodoprávnímu úřadu, když:

Všechny tyto části díla byly realizovány v souladu se schválenou PD již s přihlédnutím k tech. zařízením pro předčištění atd., a to:

a) součástí vsakovacího objektu (srážkové vody ze střech) je systémově integrována filtrační šachta, která má v sobě instalováno síto pro předčištění jímaných srážkových vod (prach, listí a dalších nečistot);

b) odvodnění komunikací – odvodnění parkoviště (zámková dlažba) – i zde v souladu se schválenou PD je instalována uliční vpusť do kanalizace, která má integrován tzv. lapol, tzn. lapač/filtr, který zachycuje oleje, PHM a jiné chemické nečistoty.

Požadované informace včetně příloh Vám zasíláme prostřednictvím datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

v z. Mgr. Vladimír Kučera
právní oddělení stížností a dozoru obcí

Soubory ke stažení