Odpověď na žádost o informace doručenou dne 25.09.2023

25. 10. 2023 Autor: Tomáš Hrnčíř

Informace o konkrétní dotaci na úseku životního prostředí

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: 22.09.2023
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-97/MSZ/2023

VYŘIZUJE: Ing. Mgr. Tomáš Hrnčíř
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 702 231 396
E-MAIL: thrncir@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 10.10.2023

Počet listů: 2
Počet příloh: 0 - elektronicky / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 25.09.2023

Vážená paní,

dne 25.09.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím datové schránky Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), jíž se domáháte poskytnutí následující informace (citace):

1) Jaké jsou důvody k udělení dotace obci Hřibiny – Ledská č. smlouvy DS2023/04781 „Zdroj vody obce Hřibiny-Ledská“, neboť výše jmenovaná obec využívá vrt, úpravnu vody i vodojem (vše po nedávné rekonstrukci, rovněž z dotace) v majetku DSO Obecní voda, jehož je členem. Proč je tedy dotace přidělena na něco, co už existuje a je obcí bez jakýchkoliv problémů používáno?

2) Kdo zkoumal podklady k dotaci a kdo ji předkládal zastupitelstvu KHK“.

V souladu se Směrnicí Rady Královéhradeckého kraje upravující postup Krajského úřadu Královéhradeckého kraje v oblasti poskytování informací podle InfZ byl o spolupráci požádán věcně příslušný odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu (https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Na základě vyjádření příslušného odboru Vám poskytujeme k jednotlivým dotazům následující informace.

„1) Jaké jsou důvody k udělení dotace obci Hřibiny – Ledská č. smlouvy DS2023/04781 „Zdroj vody obce Hřibiny-Ledská“, neboť výše jmenovaná obec využívá vrt, úpravnu vody i vodojem (vše po nedávné rekonstrukci, rovněž z dotace) v majetku DSO Obecní voda, jehož je členem. Proč je tedy dotace přidělena na něco, co už existuje a je obcí bez jakýchkoliv problémů používáno?

Dotace obci Hřibiny-Ledská dle dotační smlouvy DS2023/04781 ze dne 17.07.2023 (dále jen dotace) byla schválena na základě řádného posouzení žádosti o dotaci ze dne 30.03.2023 (dále jen žádost) v souladu s pravidly programu „Rozvoj infrastruktury v oblasti zásobování pitnou vodou a odvádění odpadních vod“ (dále jen program).

Důvody k udělení dotace vychází z informací a zdůvodnění naléhavosti projektu poskytnuté předkladatelem žádosti o dotaci:

  • Obec Hřibiny-Ledská je v současnosti zásobována ze skupinového vodovodu Dobrovolného svazku obcí Obecní voda přes tlakovou stanici, jejíž technologie není optimálně řešena a na vodovodu v obci se projevují tlakové výpadky při větších odběrech, které mají za následek snížení plynulosti dodávek vody části obyvatel, přičemž tyto tlakové změny mají vliv na funkčnost navázaných spotřebičů.
  • Parametry dodávané vody na výstupu sice splňují hygienické požadavky, avšak voda je tvrdá a senzoricky ne příliš dobrá.
  • Záměrem žadatele je zajistit stabilní dodávku kvalitní pitné vody pro své obyvatele prostřednictvím vlastní, plně funkční technologie. Realizací projektu současně dojde k celkovému posílení stávající vodárenské soustavy v lokalitě, což je mimo jiné přínosné pro budoucí řešení krizových situací v případě výpadku dodávek vody.

V souvislosti s navrhovaným projektem byla již dříve provedena změna Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Královéhradeckého kraje, a to na základě žádosti obce Hřibiny-Ledská, přičemž Dobrovolný svazek obcí Obecní voda s touto změnou souhlasil.

2) Kdo zkoumal podklady k dotaci a kdo ji předkládal zastupitelstvu KHK.

Formální kontrolu a hodnocení přijaté žádosti o dotaci dle pravidel programu před jejím předložením orgánům Královéhradeckého kraje provedli zaměstnanci odboru životního prostředí a zemědělství KÚ - Ing. Ondřej Slavík, Ing. Zdeněk Štorek, následně byla tato žádost předložena pověřené hodnotící komisi, dále Radě a Zastupitelstvu Královéhradeckého kraje ke schválení.

Toto sdělení Vám zasíláme na Vámi uvedenou e-mailovou adresu.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí