Odpověď na žádost o informace doručenou dne 24.10.2023

13. 11. 2023 Autor: Vladimír Kučera

informace o organizacích pověřených výkonem doprovázení pěstounských rodin

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: 
ZE DNE: 11.10.2023 
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-108/MSZ/2023

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera 
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad 
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 722 979 085
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 06.11.2023

Počet listů: 2
Počet příloh: 2 / listů: elektronicky
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 24.10.2023

Vážení,

dne 24.10.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím datové schránky Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ze dne 11.10.2023, jíž se domáháte jménem Sekce pro náhradní rodinnou péči při Českomoravské psychologické společnosti sdružující psychology ze všech krajů České republiky, kteří se věnují náhradní rodinné péči, poskytnutí následujících informací (citace):

  1. „1. Kolik organizací váš kraj pověřil výkonem doprovázení pěstounských rodin?
  2. 2. Je možné získat jejich seznam? Případně, můžete nám sdělit, kde je přístupný?
  3. 3. V jakém rozsahu participují na doprovázení psychologové (magisterského vysokoškolského vzdělání, obor psychologie)?
  4. 4. Disponuje váš kraj vypracovanou metodikou ohledně předávání dětí z přechodné pěstounské péče do trvalé náhradní rodinné péče (osvojení, dlouhodobá pěstounská péče, případně ústavní péče)? Pokud ano, je možné, abyste nám vaši metodiku zaslali případně sdělili, kde je přístupná?“

K žádosti jste dále zaslala průvodní dopis, ve kterém informujete o činnosti Sekce pro náhradní rodinnou péči při Českomoravské psychologické společnosti.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-108/MSZ/2023, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu, a to odbor sociálních věcí (vizte organizační strukturu krajského úřadu https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor sociálních věcí krajského úřadu uvedl k jednotlivým bodům Vaší žádosti následující.

  • Ad 1. Krajský úřad pověřil 10 organizací.
  • Ad 2. Seznam pověřených organizací je přiložen v Příloze č. 1. Neziskové organizace doprovázející pěstouny v Královéhradeckém kraji jsou zveřejněny na těchto webových stránkách http://stansenahradnimrodicem.cz/uzitecne-odkazy/.
  • Ad 3. Informace o tom, v jakém rozsahu participují na doprovázení psychologové magisterského vysokoškolského vzdělání, obor psychologie, bohužel není krajskému úřadu známa.
  • Ad 4. Metodiku kraj nemá, vychází však z metodiky Ministerstva práce a sociálních věcí s názvem „Právní principy vztahující se k otázce předávání dítěte z PPPD do péče jiné fyzické osoby, která by měla převzít dlouhodobou péči o toto dítě“, kterou přikládáme v Příloze č. 2.

Požadované informace včetně příloh Vám zasíláme prostřednictvím datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí

Soubory ke stažení