Odpověď na žádost o informace doručenou dne 22.08.2023

19. 9. 2023 Autor: Vladimír Kučera

informace o osobách s uděleným pobytovým oprávněním v souvislosti s válkou na Ukrajině v Náchodě

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: doručený dne 22.08.2023
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-84/MSZ/2023

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 722 979 085
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 06.09.2023

Počet listů: 3
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 22.08.2023

Vážený pane,

dne 22.08.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím e-podatelny Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), jíž se domáháte poskytnutí následujících informací (citace včetně chyb):

„...v minulých dnech mnoha medii (např. zprávy CCN, idnes.cz atp.) proběhla zpráva, ve které bývalý prezident M. Zeman hovoří o ukrajinských mladých mužích v Náchodě.

cituji:

"Když jsem přišli uprchlíci z Ukrajiny, tak jsem byl informován o tom, že 80 % z nich jsou ženy a děti a předpokládal jsem, že zbývajících 20 % budou převážně staří muži. A staré ženy. Nu, zdá se, že jsem se mýlil, nebo že tato informace byla nepřesná. Dám vám konkrétní příklad. Zrovna včera mě navštívil dlouholetý starosta Náchoda Jan Birke a říkal mi, tak do Náchoda nám bylo přiděleno 1000 Ukrajinců. A velká část, neříkám většina, ale velká část z nich jsou mladí muži."

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zeman-ukrajina-kriminalita-valka-znasilneni-kysela-pavel-fremr-konsolidacni-balicek.A230816_202751_domaci_remy

Protože tato zpráva již žije vlastním životem na dezinformační scéně a občané města Náchoda, kde jsem zastupitelem, se mě na to ptají, rád bych věděl, kdo a kdy nám tyto Ukrajince přidělil. Tento dotaz jsem zaslal náchodskému starostovi p. Birkemu. Jeho odpověď cituji: „Byli nám přiděleni Královéhradeckým krajem.“

Na základě výše uvedeného zákona Vás proto žádám o jednoduché potvrzení či vyvrácení tohoto tvrzení. Pokud Královéhradecký kraj opravdu městu Náchod přidělil 1000 ukrajinských uprchlíků, z nichž velká část jsou mladí muži, prosím o popsání mechanismu rozdělování či přidělování včetně „umísťovacího klíče“ nebo kritéria.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-84/MSZ/2023, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byly požádány věcně příslušné odbory krajského úřadu, a to odbor organizační a právní a odbor analýz, podpory řízení a kontroly (vizte organizační strukturu krajského úřadu https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor organizační a právní krajského úřadu k Vaší žádosti uvedl následující.

Usnesením Vlády České republiky ze dne 16.03.2022 číslo 207 (https://odok.cz/portal/zvlady/usneseni/2022/207/) vláda v návaznosti na usnesení vlády ze dne 02.03.2022 číslo 147 (https://odok.cz/portal/zvlady/usneseni/2022/147/), kterým došlo k vyhlášení nouzového stavu z důvodu nutnosti reagovat na migrační vlnu velkého rozsahu na území České republiky, uložila dle ustanovení § 4 odst. 1 písm. a) zákona číslo 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, hejtmanům a primátorovi hlavního města Prahy ve spolupráci se starosty obcí s rozšířenou působností, městských částí a městských obvodů v termínu od 17.03.2022 zajistit ubytovací kapacity v dočasném nouzovém přístřeší a v nouzovém ubytování osob přicházejících po dni 24.02.2022 z území Ukrajiny za účelem udělení dočasné ochrany.

Usnesením Vlády České republiky ze dne 29.06.2022 číslo 579 (https://odok.cz/portal/zvlady/usneseni/2022/579/) vláda uložila dle ustanovení § 6b odst. 3 zákona číslo 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, hejtmanům a primátorovi hlavního města Prahy povinnost na území příslušného kraje a hlavního města Prahy zajistit v součinnosti s Ministerstvem vnitra, Hasičským záchranným sborem České republiky a Policií České republiky podmínky provozu zázemí určeného k součinnosti mezi orgány státní správy a území samosprávy při vyřizování žádostí o udělení dočasné ochrany a pro přidělování ubytování, tzv. KACPU (krajské asistenční centrum pomoci uprchlíkům).

Po ukončení nouzového stavu ke dni 30.06.2022 došlo zákonem číslo 198/2022 Sb., ke změně zákona č. 65/2022 Sb., a to mimo jiné v oblasti týkající se poskytování nouzového ubytování a dočasného nouzového přístřeší a souvisejících služeb pro osoby s udělenou dočasnou ochranou a žadatele o udělení dočasné ochrany.

Ubytování uprchlíků se tak stalo veřejnou službou, v rámci níž je hejtmanům a primátorovi hl. m. Prahy svěřen úkol zajišťovat na území příslušného kraje ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností dostupnost kapacit ubytování.

Ubytování se poskytuje v objektech zařazených do příslušné evidence, kterou je informační systém HUMPO spravovaný Ministerstvem vnitra České republiky. Provozovatel konkrétního ubytovacího zařízení musí mít uzavřenou písemnou dohodu s Královéhradeckým krajem.

Tyto ubytovací kapacity jsou určeny pro ubytování uprchlíků, kteří si nezajistí ubytování jiným způsobem, a kterým musí být tedy ubytování přiděleno na krajském asistenční centru (dále jen KACPU). Přidělování konkrétního místa ubytování spadá do kompetence Ministerstva vnitra České republiky a prakticky jej provádějí příslušníci Hasičského záchranného sboru. Při výběru lokality ubytování se přihlíží ke skutečnosti, jaké má případně daný uprchlík rodinné či jiné vazby, zda je v dané lokalitě pro něj volná ubytovací kapacita a pracovní možnosti. V případě dětí a studentů se také zohledňuje obsazenost školských zařízení.

Přidělování konkrétního ubytování uprchlíkům je tedy plně v kompetenci KACPU, které spravuje Ministerstvo vnitra. Hejtmanovi kraje je svěřen úkol zajistit ubytovací kapacity, uzavřít smlouvu a zařadit zasmluvněného ubytovatele do databáze HUMPO tak, aby pracovníci KACPU měli k dispozici údaje o volných kapacitách pro příjem dalších uprchlíků.

Pro obec s rozšířenou působností (dále jen ORP) Náchod je v evidenci HUMPO za celé období válečného konfliktu na Ukrajině 57 možných ubytovacích zařízení s celkovou kapacitou 467 osob. Aktuálně je v ORP Náchod prostřednictvím KACPU ubytováno 161 osob.

Od začátku činnosti KACPU bylo uděleno ubytování v Královéhradeckém kraji 4 251 uprchlíkům (aktuálně ubytováno 1 237 osob), a to do zařízení, která mají uzavřenou smlouvu buď s Královéhradeckým kraje nebo se jedná o státní ubytovací zařízení.

Odbor analýz, podpory řízení a kontroly krajského úřadu poskytl informace, které měl k dispozici, a to z datového zdroje Ministerstva vnitra České republiky, které požadovaná data eviduje. Pro město Náchod jsou údaje ohledně uprchlíků v souvislosti s válkou na Ukrajině následující.

Ke 31.12.2022 bylo v Náchodě oficiálně evidováno 1025 osob s uděleným pobytovým oprávněním v souvislosti s válkou na Ukrajině a z toho:

Dle věkového složení a pohlaví:

  • děti (0-17): 349
  • ženy (18-64): 453
  • muži (18-64): 184
  • senioři (65+): 39

Dle pohlaví:

  • Muži: 388
  • Ženy: 637

Webový odkaz na zdroj dat:

https://www.mvcr.cz/clanek/statistika-v-souvislosti-s-valkou-na-ukrajine-archiv.aspx?q=Y2hudW09OQ%3d%3d

Ke 20.08.2023 bylo v Náchodě oficiálně evidováno 886 osob s uděleným pobytovým oprávněním v souvislosti s válkou na Ukrajině a z toho:

Dle věkového složení a pohlaví:

  • děti (0-17): 284
  • ženy (18-64): 395
  • muži (18-64): 173
  • senioři (65+): 34

Dle pohlaví:

  • Muži: 348
  • Ženy: 538

Webový odkaz na zdroj dat:

https://www.mvcr.cz/clanek/informativni-pocty-obyvatel-v-obcich.aspx

Požadované informace Vám zasíláme na uvedenou e-mailovou adresu.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí