Odpověď na žádost o informace doručenou dne 11.10.2023

1. 11. 2023 Autor: Vladimír Kučera

informace o opravách silnic II. a III. třídy ve správě Královéhradeckého kraje

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

VÁŠ DOPIS ZN.: -
ZE DNE: 11.10.2023
NAŠE ZNAČKA (sp. zn.): KUKHK-IZ-105/MSZ/2023

VYŘIZUJE: Mgr. Vladimír Kučera
ODBOR: majetkosprávní a krajský živnostenský úřad
ODDĚLENÍ: stížností a dozoru obcí
MOBIL: 722 979 085
E-MAIL: vkucera@kr-kralovehradecky.cz

DATUM: 23.10.2023

Počet listů: 2
Počet příloh: 0 / listů: 0
Počet svazků: 0
Sp. znak, sk. režim: 84.1, S/5

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 11.10.2023

Vážená paní,

dne 11.10.2023 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také krajský úřad nebo povinný subjekt) prostřednictvím datové schránky Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen InfZ), ze dne 11.10.2023, jíž se domáháte poskytnutí následujících informací (citace):

„1. Je v plánu oprav silnic v majetku kraje také kompletní oprava silnic III/28024 a III/28025, jakmile budou stavební práce na zdejším vodovodu dokončeny, tj. nejpozději 6/2025? Pokud ano, v jakém časovém období bude oprava komunikací probíhat. Pokud ne, z jakého důvodu se oprava těchto komunikací konat nebude?

2. Podle jakých kritérií se stanovuje itinerář oprav silnic II. i III. třídy pod správou Královéhradeckého kraje? Prosím o jasné a srozumitelné zdůvodnění.“

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod sp. zn. KUKHK-IZ-105/MSZ/2023, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ, která obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ.

O předání požadovaných informací byl požádán věcně příslušný odbor krajského úřadu, a to odbor dopravy a silničního hospodářství (vizte organizační strukturu krajského úřadu https://www.khk.cz/cz/krajsky-urad/organizacni-struktura/organizacni-struktura-krajskeho-uradu-kralovehradeckeho-kraje-147/).

Odbor dopravy a silničního hospodářství krajského uvedl k jednotlivým bodům Vaší žádosti následující.

Ad 1. Ano, oprava silnic III/28024 a III/28025 po výstavbě vodovodu v obci Dolany je plánována. Je předpoklad, že oprava bude ve spolupráci s investorem vodovodu zahájena na začátku stavební sezóny 2024.

Ad 2. Královéhradecký kraj disponuje dlouhodobou koncepcí provádění rekonstrukcí, oprav a údržby na silnicích II. a III. třídy v Královéhradeckém kraji. V rámci této koncepce dochází podle vícestupňového zhodnocení, které zohlední dopravní, technická, ekonomická a speciální kritéria, ke stanovení návrhu pořadí plánu a přípravy rekonstrukcí a oprav na silniční síti Královéhradeckého kraje. Tzv. multikriteriální hodnocení vozovek se skládá z 15 různých kritérií, jako dopravní význam silnice, její technický stav, zda je na úseku veřejná autobusová doprava, pořadí provádění zimní údržby apod. Hodnocení vozovek je rozčleněno dle výsledného bodového hodnocení do čtyř kategorií: 0-70 bodů, 70-100 bodů, 100-130 bodů a 130 a více bodů. Čím větší počet bodů multikriteriálního hodnocení, tím větší priorita rekonstrukce silnice.

Dalším parametrem je připravenost rekonstrukce (projektová dokumentace, výkupy pozemků apod.). Rovněž je nutné koordinovat objízdné trasy připravovaných staveb všech investorů, koordinovat související rekonstrukce chodníků a infrastruktury související s komunikací, aby nedošlo následně k zásahům do dokončené silnice.

Důležitým aspektem je také zdroj financování rekonstrukcí, oprav a údržby silnic. Jednotlivé dotační tituly odpovídají určitým parametrům silnic. Např. finanční prostředky z Evropské unie, Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) je možné využít pouze na vybrané silnice II. třídy, na silnice III. třídy to možné není. V pohraničí se využívá dotace INTERREG v rámci česko-polské spolupráce.

Je snahou Královéhradeckého kraje, aby investice byly rovnoměrně rozloženy do všech okresů.

Požadované informace Vám zasíláme prostřednictvím datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Alena Koukalová
vedoucí oddělení stížností a dozoru obcí