Součinnostní cvičení ,,VODA 2023“

22. 9. 2023 Autor: Tomáš Šebesta

Součinnostní cvičení ,,VODA 2023“ proběhlo ve dnech 11-14. 9. 2023 v prostoru vodního díla Rozkoš. Cvičení bylo organizováno Odborem bezpečnostní politiky Ministerstva zemědělství České republiky, v úzké spolupráci s Oddělením krizového řízení Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, Správou státních hmotných rezerv, firmou AQUACON a dalšími subjekty.

Primárním cílem součinnostního cvičení bylo ověřit a prověřit funkčnost systému nouzového zásobování pitnou vodou při řešení mimořádných událostí a krizových situací. V rámci součinnostního cvičení proběhlo dne 12. 9. proškolení vybraných pracovníků pro odbornou obsluhu mobilní úpravny vody z Královéhradeckého kraje, na jehož konci účastníci obdrželi ,,Protokol o zaškolení obsluhy mobilní úpravny vody“. Že je problematika nouzového zásobování pitnou vodou v dnešní době velmi aktuální, dokladoval především velký zájem účastníků školení, kterým byli lektoři i odborní pracovníci velmi mile překvapeni. V návaznosti na ,,Školící den“ byl dne 13. 9. organizátory cvičení připraven ,,Ukázkový den“, určený pro starosty obcí, členy Bezpečnostní rady Královéhradeckého kraje, zástupce subjektů zabývajících se problematikou vodního a odpadového hospodářství a krizového řízení v kraji a pro další přizvané hosty. Zúčastnění hosté se zajímali nejen o aktuálně platnou legislativu v danné oblasti, ale i o princip činnosti mobilní úpravny a systém pohotovostních zásob. V závěru si mnozí z nich vyzkoušeli vlastní praktickou činnost obsluhy přímo na zařízení mobilní úpravny vody.

Zástupci všech subjektů, včetně pracovníků oddělení krizového řízení Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, kteří se podíleli na přípravě a organizaci celého cvičení, zabezpečili účastníkům formou teoretické i praktické části získání a rozšíření přehledu a znalostí, potřebných k řešení mimořádných událostí v oblasti nouzového zásobování pitnou vodou. V neposlední řadě se v rámci akce uskutečnilo mnoho osobních setkání spojených s výměnou aktuálních informací a poznatků v této oblasti krizového řízení.

Fotogalerie