Projekt "Společně pro Ukrajinu"

26. 1. 2024 Autor: Tomáš Šebesta

Pracovníci krizového řízení se ve dnech 21.11. až 22.11. 2023 zúčastnili dvoudenního setkání v rámci projektu „Společně pro Ukrajinu“ na téma: „Podpora česko-polské a regionální mezirezortní spolupráce pracovníků institucí a aktérů působících v migraci v okrese Hradec Králové“

Setkání, které proběhlo ve dnech 21-22. 11. 2023 v hotelu SOYKA v Bedřichově, se zúčastnili zástupci širokého spektra subjektů státní a veřejné správy, kteří se přímo podílejí na řešení uprchlické krize občanů Ukrajiny a kteří jsou s nimi v rámci poskytováni pomoci v přímém každodením kontaktu. Výměna zkušeností v rámci setkání tak proběhla především mezi pracovníky Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, Úřadu práce, Inspektorátu bezpečnosti práce, Oblastní charity, Živnostenského úřadu, České správy sociálního zabezpečení a OSPOD.

Tématem setkání byla příprava na řešení případných dalších migračních krizí a podobných událostí. Účastníci získali kontext a pohledy na řešení ukrajinské migrace z pohledu pracovníků různých institucí a subjektů, které se na jejím řešení podílejí. Díky přítomnosti zástupců jednotlivých subjektů byly probrány aktuální problémy, se kterými se při řešení uvedené problematiky setkávají. Velká pozornost byla věnována prevenci směrem k negativním jevům, které migraci a následovný proces zaměstnávání cizinců provází, včetně výkladu legislativy a způsoby řešení. Neopomenutelným atributem uvedeného setkání byla možnost získání rychlé a přímě zpětné vazby mezi všemi přítomnými a navázaní užších pracovních kontaktů.

Neocenitelnou zkušeností pro všechny zúčastněné byla přítomnost lektora - psychologa Hasičské záchranné služby, který poskytoval psychologickou pomoc v rámci chodu KACPU. Zejména jeho výklad a následovná diskuse ohledně problematiky důsledků stresu a přípravou na zátěžové situace pro úředníky, byla pro mnohé přítomné nová, velmi zajímavá a pro všechny přínosná.

Celý projekt byl završen výstupním materiálem ,,Analýza popisů integrace uprchlíků do procesů dotčených institucí v projektu ,,Společně pro Ukrajinu“.

Projekt