Mezinárodní simulační veterinární cvičení ,,NÁKAZA 2023“

22. 6. 2023 Autor: Tomáš Šebesta

ve dnech 5-8. 6. 2023 se v hospodářství ZS Heroltovice (Olomoucký kraj) konalo cvičení Státní veterinární správy ČR (SVS), Vojenské veterinární služby AČR (zásahových skupin VVS AČR) a Odboru bezpečnostní politiky a krizového řízení Ministerstva zemědělství, se zaměřením na prověření reálnosti zpracovaných pohotovostních plánů při podezření na nebezpečnou nákazu.

Uvedeného cvičení se ve dnech 6-8. 6. 2023 zúčastnili i pracovníci oddělení krizového řízení Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Cílem cvičení bylo ověření praktických činností v místě podezření nebezpečné nákazy v primárním ohnisku nebezpečné nákazy, s prověřením reálnosti zpracovaného pohotovostního plánu, dále prověření teoretické a praktické připravenosti veterinárních lékařů KVS Státní veterinární správy (SVS) a zásahových skupin Vojenské veterinární služby Armády České republiky (VVS AČR), při podezření na šíření nebezpečných nákaz zvířat (africký mor prasat a aviární influenza).

Součástí praktické části, která proběhla v areálu hospodářství Zemědělské správy Heroltovice, byla prezentace vybavení pohotovostních středisek pro mimořádné situace SVS a technika veterinární služby AČR, používaná při likvidaci nebezpečných nákaz zvířat. Dále proběhly například ukázky vybavení k eradikaci ohniska nebezpečné nákazy, vybavení k provádění dekontaminace zvířat při zasažení BBL, vybavení k odchytu a imobilizace zvířat, předvedení odchytového zařízení Pig Brig na divoká prasata, ukázka činnosti vojenské ornitologické služby a předvedení vybavení jednotky chemicko-biologické ochrany /prchbo/ AČR, k provádění očisty a desinfekce vojenské techniky. Praktické ukázky na všech pracovištích byly doplněny velmi erudovaným výkladem odborníků z dané oblasti a pro účastníky cvičení byly velmi zajímavé.

Teoretická část cvičení proběhla v přednáškovém sále Posádkového domu armády ve městě Libavá. Její součástí byly přednášky a vystoupení zástupců různých subjektů a institucí zabývajících se danou problematikou. Přítomní byli mimo jiné seznámeni s aktuální nákazovou situací v České republice a v Evropě, opatřeními souvisejícími s minimalizací rizik šíření nebezpečných nákaz činností vojsk, používání a využití nových druhů a typů desinfekčních prostředků v ohniscích nákaz a dalšími zajímavými poznatky a skutečnostmi. Velmi zajímavé a působivé byly přednášky zástupců civilní i armádní veterinární služby ze Slovenska, týkající se zejména siuace šíření nákazy prasečího moru.

Cvičení svým tématickým obsahem plně odpovídalo řešení krizové situace v dané oblasti krizového řízení a výraznou měrou přispělo k dalšímu zvýšení úrovně vědomostí a orientace pracovníků krizového řízení Krajského úřadu Královéhradeckého kraje v uvedené problematice.

Fotogalerie