Ministerstvo zdravotnictví zakázalo návštěvy ve zdravotnických zařízeních s lůžkovou péčí od 10. 3.

23. 11. 2020 Autor: Lukáš Vaníček

Ministerstvo zdravotnictví ČR nařizuje všem poskytovatelům zdravotních služeb lůžkové péče s účinností od 10. 3. 2020 zákaz návštěv pacientů ve zdravotnických zařízeních, ve kterých se poskytuje lůžková péče, s výjimkou:

- nezletilých pacientů,

- pacientů s omezenou svéprávností,

- rodiček,

- pacientů v hospicech a dalších pacientů v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění.

Ministerstvo zdravotnictví ČR nařizuje všem zařízením sociálních služeb (podle § 34 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách) v pobytové formě a všem odlehčovacím sociálním službám v pobytové formě s účinností od 10. 3. 2020 zákaz návštěv osob, s výjimkou:
- nezletilých uživatelů sociálních služeb,

- uživatelů sociálních služeb s omezenou svéprávností,

- uživatelů sociálních služeb v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění.

Mimořádné opatření je vydáno v souvislosti s nepříznivým vývojem epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem s označením SARS-CoV-2 v Evropě.

Vzhledem k aktuálnímu šíření onemocnění COVID-19 na území České republiky, stejně jako na území většiny států Evropské unie a obecně více než 100 států světa, je nezbytné zamezit dalšímu šíření onemocnění COVID-19.

Toto opatření je jedním z důležitých předpokladů zamezení šíření onemocnění COVID-19 způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 na území České republiky ve vztahu k ohroženým skupinám osob.

Neprodlená realizace tohoto opatření je nezbytná vzhledem ke každodenně rostoucímu počtu nakažených na území České republiky, a proto dnem nabytí účinnosti tohoto mimořádného opatření je den jeho vydání.