18. ročník celostátní konference MEDICÍNA KATASTROF (MEKA 2023)

29. 1. 2024 Autor: Tomáš Šebesta

Ve dnech 30. 11. – 1. 12. 2023 se v prostorách kampusu Univerzity Hradec Králové uskutečnil 18. ročník celostátní konference MEDICÍNA KATASTROF. Připravena a prezentována byla již tradičně kvalitní témata konference, zajímavé bloky byly věnované zkušenostem z činnosti zdravotnických záchranných služeb v připravenosti na řešení mimořádných událostí a krizových situací, činnosti týmů specializovaných činností ZZS, otázkám krizové přípravy zdravotnických zařízení, urgentních příjmů, oblasti související s Covid-19 a dalším aspektům krizové připravenosti.

Výše uvedená vzdělávací akce se konala pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Mgr. Martina Červíčka, člena Výboru pro zdravotnictví PSP ČR MUDr. Jiřího Maška, ředitele Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje MUDr. Libora Senety a ve spolupráci se ZZS KHK ji pořádala Zdravotní a sociální akademie, z.s.

V úvodní části konference MUDr. Seneta představil hosty a zástupce jednotlivých složek IZS Královéhradeckého kraje. Po vystoupeních přítomných hostů a zástupců IZS následovaly odborné příspěvky týkající se níže uvedených hlavních témat konference:

Zaměření konference

  • Zkušenosti ZZS a ostatních složek IZS z řešení epidemií.
  • Příprava zdravotnických zařízení na mimořádné události a urgentní příjmy.
  • Týmyspecializovaných činností ZZS.
  • Zkušenosti spolupracujících složek IZS na řešení mimořádných událostí a krizových situací.
  • eHealth.
Kromě výše uvedených témat a oblastí, proběhla ze strany účastníků další zajímavá vystoupení, týkající se spolupráce složek IZS a dalších subjektů z oblasti zdravotnictví a poskytování pomoci v rámci záchranných a humanitárních operací. Významná část obsahu konference byla věnována problematice související s činností záchranných složek za epidemie Covid-19.

Pracovníci krizového řízení KÚ Královéhradeckého kraje získali svoji účastí další přehled o aktuálním vývoji v dané oblasti.

Fotogalerie