Statistiky za rok 2020

8. 12. 2021 Autor: Tereza Mrkvičková

Z krátkodobého i dlouhodobého hlediska jsou pro cestovní ruch největší hrozbou restrikce spojené s pandemií COVID-19. S tím souvisí i zásadní změny v chování turistů. Nejpostiženější je segment MICE, městský turismus a destinace těžící zejména ze zahraničních návštěvníků. Předpokládané příjmy z cestovního ruchu v roce 2020 klesly v Královéhradeckém kraji o 21 %. V porovnání s ostatními kraji tyto poklesy nejsou tak dramatické vzhledem k silnému zastoupení domácích návštěvníků a významné návštěvnosti v letní sezóně. Klíčové jsou personální ztráty (odliv kvalifikované pracovní síly). Vzhledem k současnému vývoji pandemie lze očekávat nižší spotřebu také v roce 2021 (opatření v zimní sezóně).

Počet hromadných ubytovacích zařízení v roce 2020 činil 1193 jednotek s celkovým počtem 19 404 pokojů. Celkový počet lůžek v hromadných ubytovacích zařízeních byl v roce 2020 více jak 55 tisíc. Z hlediska typu ubytování je v kraji nejvíce penzionů (546). Od roku 2015 se počet zařízení zvýšil o 138 jednotek. Nejvyšší nárůst je zaznamenán právě v roce 2020, což zapříčinila podpůrná státní opatření. Krkonoše mají nejvíce hromadných ubytovacích zařízení (více jak 1 tisíc s počtem lůžek téměř 44 tisíc). Naopak nejméně HUZ je v Podkrkonoší, na Broumovsku a Hradecku.

Statistiky za rok 2020

Vzhledem k rozložení HUZ je patrné, že naplněnost je nejvyšší v únoru (zimní sezóna), v porovnání s ostatními kraji jedna z nejvyšších (v roce 2019 to bylo 56 %, v roce 2020 dokonce 60 %). Také v letních měsících je naplněnost HUZ vysoká. V roce 2020 dík silnému domácímu cestovnímu ruchu byla naplněnost v červenci a srpnu 51 – 52 %.

Od roku 2014 až do roku 2019 docházelo k nárůstu počtu turistů v HUZ jako ve většině krajů ČR. V roce 2019 se v HUZ ubytovalo 1,4 mil. turistů. Meziroční změna mezi rokem 2018 a 2019 činila v Královéhradeckém kraji 5,18 %. Standardně nejsilnějšími měsíci v roce je červenec a srpen. Návštěvnost v průběhu roku tak vykazuje vysokou sezónní nevyváženost, což je patrné i na nerovnoměrné vytíženosti ubytovacích kapacit. V roce 2020 došlo k dramatickému propadu zejména v prvním a druhém kvartálu. V červenci až září dochází naopak k výraznému oživení dík českým turistům, kteří celkově v roce 2020 tvořili 85 % návštěvníků HUZ v Královéhradeckém kraji. Královéhradecký kraj je co do počtu návštěvnosti HUZ na 4. pozici mezi jednotlivými kraji, za Prahou, Jihomoravským a Jihočeským krajem.

V roce 2020 činil počet přenocování v HUZ Královéhradeckého kraje 3,4 mil. V počtu přenocování je Královéhradecký kraj dokonce na druhé pozici za Prahou. Toto souvisí s výrazně nadprůměrnou dobou pobytu, která v roce 2020 byla 4.44 dne (celorepublikový průměr byl 3,9 dne). Obecně se v ČR dlouhodobě zkracovala doba pobytu až do roku 2019. Zkracování je nejen u zahraničních návštěvníků (zde toto ovlivňuje změna portfolia zdrojových zemí), ale doba pobytu se zkracovala také u domácích turistů, což souvisí se změnami chování (více kratších výletů v průběhu celého roku). Výjimkou je až rok 2020 a 2021, kdy se výrazně mění cestovatelské chování. Všechny kraje (vyjma Prahy a Karlovarského) zaznamenaly prodloužení doby pobytu.

Mezi stálice a top zdrojové země rozhodně patří: Německo, Polsko, Slovensko, Nizozemsko a Dánsko. Do konce roku 2019 docházelo k nárůstu zahraničních hostů ze vzdálených destinací (USA, Rusko, Čína, Jižní Korea, apod.) - otevírání nových trhů, letecká spojení. Z těchto vzdálenějších destinací mohou být potenciálně pro Královéhradecký kraj zajímavé trhy: Rusko, Litva, Ukrajina, ale také Izrael či Maďarsko.

Jednou z dalších změn souvisejících s dopady pandemie COVID-19 je výrazné omezení a propad návštěvnosti zahraničních hostů (50 % pokles).

Z hlediska regionálního členění je nejvyšší návštěvnost oblastní DMO Krkonoše, následují s velkým odstupem Český ráj (266 tis.), Orlické hory a Podorlicko (220 tis.), Hradecko (128 tis.). Podkrkonoší 98 tis., Kladské pomezí 93 tis. a Broumovsko 62 tis.

Krkonoše jsou nejsilnější oblastní DMO na pomezí dvou krajů – Královéhradeckého a Libereckého. Návštěvnost vzhledem ke geografické struktuře je silně sezónně nevyrovnaná – návštěvy dominují v prvním a třetím kvartálu. Z jednotlivých oblastních DMO mají Krkonoše nejvyšší podíl zahraničních návštěvníků (28 % v roce 2019). V roce 2020 vzhledem k restrikcím došlo k poklesu zejména zahraničních návštěvníků, a to na 20 %. Nejvíce návštěvníků ubytovaných v HUZ bylo z Německa (v roce 2019 to bylo více jak 158 tis.) a Polska (v roce 2019 to bylo 72 tis.). Následují Slováci, Nizozemci a Dánové.

Český ráj leží na rozhraní tří krajů. Návštěvnost je silně sezónně nevyrovnaná – návštěvy dominují ve třetím kvartálu. Vzhledem k restrikcím spojeným s COVID-19 došlo ještě k většímu sezónnímu výkyvu. Ve třetím kvartálu navštívilo v roce 2020 Český ráj 150 tis. hostů v HUZ. Průměrná dobytu hostů v HUZ je také nejvyšší ve třetím kvartálu a činí 3,84 dne. Ze zahraničních hostů míří do Českého ráje nejvíce Němci, Slováci a Poláci.

Nejvíce návštěvníků míří do Orlických hor a Podorlicka ve třetím kvartálu. Návštěvnost v těchto měsících atakuje hranici 90 tis. hostů v HUZ. Mezi silné měsíce patří i leden – březen. Nejslabší návštěvnost je ve 4. kvartálu. Vzhledem k restrikcím v roce 2020 došlo k výraznému propadu zejména ve druhém a čtvrtém kvartálu. Průměrná doba pobytu hostů v HUZ je nejvyšší v 1. kvartálu (zimní pobyty). Zejména v roce 2020 byly pobyty výrazně delší (4,29 dne). Orlické hory a navštěvují primárně domácí hosté. Ze zahraničních se pak jedná o Slováky, Poláky a Němce.

Hradecko vzhledem ke své poloze a nabídce má poměrně vyrovnanou návštěvnost během celého roku. V roce 2020 došlo k propadu návštěvnosti typicky ve druhém a čtvrtém kvartálu. Na rozdíl od ostatních oblastních DMO Královéhradeckého kraje byl mírný pokles zaznamenán i ve 3. kvartálu. Toto je způsobenou zásadní změnou chování turistů, kteří mířili spíše do přírody, do menších penzionů a městský turismus byl ve velkém útlumu. Významnou roli v tomto hraje také chybějící zahraniční hosté a business klientela.

Podkrkonoší se charakterem rozložení turistů během roku výrazně liší od Krkonoš. Hlavní návštěvnost je zde až ve třetím kvartálu. Vzhledem k restrikcím v roce 2020 došlo k výraznému propadu návštěvnosti ve druhém i čtvrtém kvartálu a také poklesu příjezdů zahraničních hostů. Pozitivním trendem bylo navýšení průměrné doby pobytu. Pokud tedy turisté přijeli, zdrželi více dnů.

V roce 2020 na Kladské pomezí zavítalo 72 % turistů v letních měsících (3. kvartál). Opět se zde ještě více prohloubila sezónní nevyrovnanost. Převážnou většinu návštěvníků tvoří čeští turisté (v roce 2019 tvořili čeští turisté 83 %).

Také Broumovsko je typicky letní dovolenkovou oblastí. Ve třetím kvartálu je návštěvnost dlouhodobě nejvyšší (v roce 2020 do Broumovska zavítalo ve 3. kvartálu více jak 41 tis. turistů). Oproti roku 2019 se rapidně snížil počet zahraničních hostů vzhledem k restrikcím spojeným s pandemií COVID- 19.

Zdroj: Bc. Soňa Machová (CzechTourism); tourdata.cz

Soubory ke stažení