Královéhradecké krajské dožínky ukázaly ty nejlepší regionální potraviny

7. 10. 2019 Autor: Lukáš Zábranský

V Hradci Králové se ve dnech 13.-14. září uskutečnil 16. ročník Královéhradeckých krajských dožínek. Po dva dny byl areál před Koupalištěm Flošna a u malšovického fotbalového stadionu plný stánků s regionálními potravinami, prezentována byla také mimo jiné zemědělská technika či chovná zvířata.

Sobotní program se těšil velkému zájmu veřejnosti, začal v dopoledních hodinách, kdy na místo dorazil kočárový průvod vedený maskotem Dóžou, mažoretkami a dechovou hudbou. Ceremoniálu oslavy sklizně se zúčastnili vzácní zahraniční hosté z partnerských regionů kraje: z Polska Julian Golak, zplnomocněný zástupce maršálka Dolnoslezského vejvodství pro kontakt s ČR a SR a ze Slovenska Roman Malatinec, podpředseda Banskobystrického kraje. Během slavnostního zahájení byli na pódiu oceněni letošní výherci soutěže Potravina a potravinář roku 2019 našeho kraje, kterým ceny předali hejtman Jiří Štěpán a předseda Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje Jaroslav Vojtěch. Zemědělci z rostlinné a živočišné výroby převzali ocenění z rukou paní Kláry Dostálové, ministryně pro místní rozvoj, a pana radního Karla Klímy. Ocenění speciální ceny předal první náměstek hejtmana Martin Červíček a předseda dozorčí rady Agrární komory ČR Pavel Veselý. Vyznamenáni byli také úspěšní studenti středních škol se zemědělským zaměřením, blahopřáli jim náměstkyně hejtmana Martina Berdychová a náměstek Pavel Hečko. Dožínky nabídly návštěvníkům pestrý a bohatý kulturní program, např. Davida Deyla i Moniku Absolonovou doprovodil Big Band Českého rozhlasu. Celé odpoledne také akci doprovázely ukázky práce se zvířaty: střiže ovcí, výcvik koní, prezentace hospodářských zvířat či výcvik vodicích a asistenčních psů. Diskuse u kulatého stolu se vedla o tématech sucha v krajině a zmírnění jeho dopadu na zemědělskou produkci a o úloze zemědělství při zadržování vody v krajině. Radní Královéhradeckého kraje se speciálním hostem, profesorem Petrem Skleničkou, rektorem České zemědělské univerzity v Praze, se věnovali též tématu podpory producentů regionálních potravin.

Fotogalerie