Výhled rozpočtu: Uspořit na provozu a zvýšit investice

16. 10. 2013 Autor: Petr Vinklář

Kraj hodlá uspořit tři procenta na běžných provozních výdajích včetně svých příspěvkových organizací. Jeho záměrem je také postupně zvyšovat poměr investic na úkor provozních nákladů. Vyplývá to z návrhu rozpočtového výhledu na léta 2014 až 2018, uvedl krajský radní Josef Táborský, který má na starosti ekonomiku.

„Podle současných odhadů by kraj mohl počítat s meziročním zvýšením daňových příjmů o jedno až jeden a půl procenta, což je však stále málo. Nejvyšších daňových výnosů, které tvoří 90 procent příjmů kraje, jsme dosáhli v roce 2008, a to 3,276 miliardy korun. Od té doby byla překročena hranice tří miliard jen v roce 2012 o necelých deset milionů korun. Nároky na krajský rozpočet jsou přitom stále větší, protože stát na kraje přesouvá zodpovědnost za řadu oblastí, ale neposílá jim dostatek peněz,“ řekl krajský radní Táborský.

Prioritou kraje bude i nadále doprava, zdravotnictví a sociální oblast. Výhled krajského rozpočtu počítá s více než miliardovou investicí na modernizaci a dostavbu náchodské nemocnice. Umožní ji jednak zvýšení daňových příjmů, jednak úspory na provozních výdajích, ale i přijetí úvěru ve výši do 600 milionů korun. Růst budou nadále, zejména kvůli diskriminační úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví, i náklady na krajské nemocnice – z dnešních 175 milionů korun ročně až na zhruba 260 milionů v roce 2018.

Kraj bude i v následujících letech vyčleňovat peníze na předfinancování a kofinancování evropských projektů, které do regionu každoročně přinesou stovky milionů korun. Předpokládá také, že bude postupně zvyšovat poměr investic na úkor provozních nákladů – a to až do poměru 25 procent ku 75 procentům.