Vícedenní jízdenky nahradily karty IREDO, má je už 22 tisíc lidí

18. 10. 2013 Autor: Jiří Hošna

V září zavedená bezkontaktní čipová karta IREDO nahradila od 1. října všechny vícedenní jízdenky. Zároveň na ni od tohoto data platí padesátiprocentní sleva pro cestující starší 70 let a pětiprocentní sleva na jízdném pro všechny její držitele. V současné době je v oběhu téměř 22 tisíc nových čipových karet IREDO na území Královéhradeckého a Pardubického kraje.

„Během prvních čtrnácti dní od platnosti slevy za pořízení čipové karty pro seniory nad 70 let bylo přijato 450 žádostí. Novou čipovou kartu je možné využít ve všech autobusech a vlacích Královéhradeckého a Pardubického kraje zapojených do Integrovaného dopravního systému IREDO. Jejich seznam je k dispozici na internetových stránkách krajského organizátora dopravy www.oredo.cz,“ řekl náměstek hejtmana Karel Janeček.

Karta IREDO slouží rovněž jako elektronická peněženka pro nákup jednorázové jízdenky. Kredit si je možné koupit v autobuse či na železničních stanicích a platit jím lze ve všech autobusech a vlacích zapojených do Integrovaného dopravního systému. Jízdenku na čipové kartě kontroluje speciální odbavovací zařízení. Zažádat o čipovou kartu IREDO je možné na jednom z 24 kontaktních míst, pomocí elektronické aplikace nebo na obsluhovaných pokladnách Českých drah. K dispozici bude do 14 dní od podání žádosti. Informace také podá v pracovní dny od 8:00 do 16:00 operátor na bezplatné telefonní lince 800 101 520.

Spolu s žádostí o čipovou kartu IREDO je nutné předložit doklad totožnosti a průkazovou fotografii. Žáci a studenti musí doložit potvrzení o studiu, nebo platný žákovský průkaz. Cena čipové karty je 150 korun a platí šest let. Děti, žáci a studenti platí za pořízení čipové karty 80 korun. Stejnou částku stojí pro seniory nad 70 let od letošního 1. října do 31. ledna 2014. Zažádat jde na počkání také o anonymní čipovou kartu, kterou ale lze použít pouze jako elektronickou peněženku.

V papírové formě budou nadále zachovány a uznávány pouze jednorázové nepřestupní jízdenky všech typů a přestupní papírové jízdenky z vlaku na vlak. Papírové přestupní jízdenky budou platné do 31. 12. 2013 - kromě jízdenky vlak/vlak.