Řidiči již mohou jezdit po opravené silnici z Hradce do Slatiny

21. 10. 2013 Autor: Jiří Hošna

Od dnešního dne mohou řidiči projíždět po opravené vozovce v Kladské ulici. Náročná rekonstrukce silnice druhé třídy vedoucí z Hradce Králové do Slatiny stála více než 31 milionů korun. Většinu financí na tento projekt se Královéhradeckému kraji podařilo získat z Evropské unie. Pokud bude úspěšná žádost o další evropskou dotaci, bude kraj v rekonstrukci silnice pokračovat i v příštím roce.

„Silničáři kompletně rekonstruovali zhruba kilometrový úsek silnice II/308 od křižovatky s místní komunikací V Poli po konec obce Slatina ve směru na Černilov. Položili zde nové živičné vrstvy vozovky, vybudovali nové odvodnění, opravili také stávající vjezdy a hospodářské sjezdy, rekonstruovali příčné propustky. Museli také přeložit místní kabelové vedení, veřejné osvětlení, postavit protihlukovou zeď a vyměnit okna v přilehlých nemovitostech,“ řekl náměstek hejtmana Karel Janeček, který má na starosti oblast dopravy.

Stavba byla zahájena již koncem března. Od poloviny dubna do začátku června však musela být přerušena, protože se v dané oblasti změnila výška podzemní vody a část stavby zaplavila. V té době tak museli odborníci provést nový geologický průzkum, aby správně stanovili další postup stavebních prací.

V příštím roce by mohla projít rekonstrukcí další část silnice z Hradce Králové do Slatiny – šlo by opět o asi jednokilometrový úsek od čerpací stanice až po křižovatku V Poli. Náklady na modernizaci této části silnice se budou podle předběžných odhadů pohybovat kolem 30 milionů korun. Královéhradecký kraj bude o většinu financí na stavbu žádat Evropskou unii.

Královéhradecký kraj se stará o zhruba 3300 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Do oblasti dopravy každoročně investuje stovky milionů korun. Z evropských finančních zdrojů již získal kraj na modernizaci své silniční sítě zhruba dvě miliardy.