OBRAZEM: Nový Bydžov, Hostinné, Rudník, Svoboda, Jaroměř: hejtman znovu vyráží do postižených oblastí. Začíná odstraňování škod

4. 6. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Povodňová vlna, která se začátkem června prohnala Královéhradeckým krajem, pozvolna opouští region. Do nejpostiženějších oblastí, kde se rozbíhají práce na odstraňování následků velké vody, nyní vyrazil královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Setká se s vedením Nového Bydžova, Hostinného, Rudníku, Svobody nad Úpou, Jaroměře a dalších měst Trutnovska a Vrchlabska.

„Chci přímo na místě převzít požadavky starostů obcí, které potřebují konkrétní pomoc. Kraj v těchto dnech dostává řadu nabídek materiální podpory, kterou můžeme v postižených oblastech nabídnout a zprostředkovat. Pracovní síly nabídla například česká vězeňská služba. Budeme také jednat o konkrétní pomoc přímo od kraje. Sami budeme mít jen na krajském majetku obrovské škody,“ uvedl hejtman Lubomír Franc, který postižené oblasti navštívil již v neděli.

Ve Svobodě nad Úpou se pracuje na vracení potoka zpět do původního koryta, které je nyní zaneseno kameny a štěrkem. Lávky mostu, které v Jaroměři spadly z pobořeného pilíře do řeky, během včerejší noci těžká technika již vyzvedla z toku. V Novém Bydžově intenzivně pokračuje odčerpávání vody. Na většině míst by voda již měla celý den klesat: podle předpovědi, která počítá jen se zanedbatelnými srážkami, by počasí nemělo situaci dále zhoršovat. Konstatoval to dnes krajský krizový štáb, který se dnes v 8 hodin sešel v sídle kraje. Jednat bude znovu zítra.

Fotogalerie