Kraj zabezpečí další svahy nad cestou do Špindlerova Mlýna

17. 7. 2013 Autor: Jiří Hošna

Skalní svahy nad frekventovanou silnicí spojující Vrchlabí se Špindlerovým Mlýnem začnou na podzim zabezpečovat stavbaři. Královéhradecký kraj nyní připravuje rekonstrukci, díky které bude cestování do vyhlášeného horského střediska bezpečnější. Stavba, která by měla začít letos a skončit v příštím roce, vyjde na více než 23 milionů korun. Většinu těchto financí kraj získal z Evropské unie.

„Stabilizace skalních svahů se dotkne zhruba osmikilometrového úseku mezi Herlíkovicemi a Labskou přehradou. Celá akce je pečlivě připravena ve spolupráci s geology. Stavbaři pokácí stromy, odbourají zvětralé a nestabilní skalní bloky, namontují ocelové záchytné sítě, bariéry a vybudují gabionové zdi,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

Kraj se o frekventovanou cestu do jednoho z nejnavštěvovanějších zimních středisek v zemi stará cílevědomě mnoho let. Například v roce 2010 tam horolezci zabezpečovali svahy na pěti místech - práce vyšly na více než deset milionů korun. Královéhradecký kraj se stará o 3315 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Na modernizaci své silniční sítě již získal z evropských finančních zdrojů zhruba dvě miliardy korun.

Fotogalerie