Čipové karty IREDO usnadní cestování a přináší slevy jízdného

25. 9. 2013 Autor: Jiří Hošna

Snadnější cestování díky elektronické peněžence, padesátiprocentní slevy pro seniory a o pět procent levnější jízdné pro všechny cestující přináší nová bezkontaktní čipová karta IREDO. Jde o ojedinělý projekt, který sjednocuje odbavovací zařízení čtyř dopravců včetně Českých drah a propojuje Královéhradecký a Pardubický kraj. Nositelem projektu je společnost OREDO s.r.o., krajský organizátor dopravy.

„Bezkontaktní čipová karta IREDO začala platit od 1. září, kdy nahradila třicetidenní a devadesátidenní jízdenky. Od 1. října pak nahradí i sedmidenní jízdenky a zároveň na ni od tohoto data bude platit padesátiprocentní sleva pro cestující starší 70 let a pětiprocentní sleva na jízdném pro všechny její držitele. Karta IREDO slouží rovněž jako elektronická peněženka pro nákup jednorázové jízdenky. Kredit si je možné koupit v autobuse či na železničních stanicích a platit jím lze ve všech autobusech a vlacích zapojených do Integrovaného dopravního systému,“ řekl náměstek hejtmana Karel Janeček.

Novou čipovou kartu je možné využít ve všech autobusech a vlacích Královéhradeckého a Pardubického kraje zapojených do Integrovaného dopravního systému IREDO. Jejich seznam je k dispozici na internetových stránkách www.oredo.cz. Jízdenku na čipové kartě kontroluje speciální odbavovací zařízení. Zažádat o čipovou kartu IREDO je možné na jednom z 24 kontaktních míst, pomocí elektronické aplikace nebo na obsluhovaných pokladnách Českých drah. K dispozici bude do 14 dní od podání žádosti. Informace také podá v pracovní dny od 8:00 do 16:00 operátor na bezplatné telefonní lince 800 101 520.

„Spolu s žádostí o čipovou kartu IREDO je nutné předložit doklad totožnosti a průkazovou fotografii. Žáci a studenti musí doložit potvrzení o studiu, nebo platný žákovský průkaz. Cena čipové karty je 150 korun a platí šest let. Děti, žáci a studenti platí za pořízení čipové karty 80 korun. Stejnou částku bude stát seniory nad 70 let od letošního 1. října do 31. ledna 2014. Zažádat jde na počkání také o anonymní čipovou kartu, kterou ale lze použít pouze jako elektronickou peněženku,“ dodal Václav Brůžek, jednatel společnosti Oredo.

V papírové formě budou zachovány a uznávány pouze jednorázové nepřestupní jízdenky všech typů a přestupní papírové jízdenky z vlaku na vlak. Papírové sedmidenní jízdenky budou vydávány do 30. září 2013. Uznávání jednotlivých papírových vícedenních jízdenek: sedmidenní do 6. 10. 2013, třicetidenní do 29. 10. 2013 a devadesátidenní do 28. 12. 2013. Papírové přestupní jízdenky budou platné do 31. 12. 2013 - kromě jízdenky vlak/vlak.

V současné době je v oběhu již více než 17 tisíc nových čipových karet IREDO na území obou krajů.