Od čtvrtka bude cesta do Broumova kratší, skončí objížďka

19. 8. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Od čtvrtečního rána bude cestování mezi Náchodem a Broumovem kratší. Skončí uzavírka frekventované silnice v úseku Pasa, která od jara prochází rozsáhlou rekonstrukcí a kvůli níž musela doprava od dubna dosud po dlouhé objížďce. Řidiči budou muset až do září, kdy rekonstrukce skončí, počítat v opravovaném úseku s omezeními a projíždět stavbou.

„Objížďka tohoto úseku byla poměrně dlouhá a možnost projíždět stavbou řidičům výrazně uleví. Rekonstrukce a modernizace samotné silnice na Pasa chceme ukončit do října. Jde o jednu z největších letošních investic do krajských silnic. Díky této modernizaci bude cestování do broumovského výběžku bezpečnější a pohodlnější,“ řekl náměstek královéhradeckého hejtmana Karel Janeček.

Osobní automobily dosud musely po objížďce silnicemi třetí třídy přes Lachov, Bohdašín a Jetřichov. Nákladní a autobusová doprava je vedena téměř po stejné objízdné trase jako v loňském roce, tedy přes Lachov, Bohdašín, Meziměstí a Hejtmánkovice.

„Silnice je jedinou spojnicí mezi Náchodem a Broumovem, kudy proudí kamiony, linkové autobusy či vozy sanitek záchranářů. Proto je její význam pro celou oblast klíčový,“ řekl již dříve královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Stavbaři celkově nebezpečný úsek životně důležité broumovské silnice rozšířili a vybudovali na Pasa stoupací pruhy. Rekonstrukce silnice vyjde na zhruba 90 milionů korun, většinu nákladů pokryje dotace z Evropské unie.

Královéhradecký kraj, který se stará o více než 3310 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, již získal z evropských finančních zdrojů na modernizaci své silniční sítě zhruba dvě miliardy korun.