Známe nejlepší logické olympioniky

8. 11. 2021

Dne 5. listopadu 2021 se v budově Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové uskutečnilo krajské kolo již 14. ročníku Logické olympiády pořádané Mensou ČR. Ve třech kategoriích se utkalo 153 regionálně nejúspěšnějších soutěžících, kteří v základním kole obstáli v konkurenci 2 898 dětí z celého Královéhradeckého kraje.

V kategorii A (3.–5. třída základních škol) zvítězil Jan Gubanec ze ZŠ Úprkova v Hradci Králové. První místo mezi žáky druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií, soutěžícími v kategorii B, si vybojoval Milan Szatmári z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové. A Lukáš Poul z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové zvítězil v kategorii C (střední školy).

Zatímco v kategorii A byli úspěšní především žáci z hradeckých škol, např. ZŠ a MŠ Úprkova měla v první desítce tři zástupce, v kategorii B se prosadili studenti převážně z mimohradeckých škol. Stejně tak v kategorii C byla zastoupena gymnázia z celého kraje.

Vítězní žáci v kategorii A - první stupeň základních škol

Nejlepší soutěžící se znovu utkají na celorepublikovém finále soutěže konaném v pondělí 29. listopadu 2021 již tradičně v Míčovně Pražského hradu. Z jedenácti postupujících budou Královéhradecký kraj reprezentovat 3 dívky a 8 chlapců.

Soutěž Logická olympiáda je založena na logických úlohách, nerozhodují zde naučené znalosti, ale přirozené rozumové schopnosti. Olympiáda si klade za cíl odhalit skryté talenty a rozvíjet v žácích logické myšlení.

Mensa je mezinárodní nevládní organizace založená roku 1946 v Oxfordu, která sdružuje lidi s IQ mezi horními dvěma procenty populace. Česká pobočka Mensy existuje od roku 1991 a nyní má přes 5 600 členů. Mensa podporuje rozvoj nadaných dětí po celé republice, organizuje Logickou olympiádu, provádí testování IQ veřejnosti, pořádá letní tábory a jiné akce pro děti a jako jediná Mensa na světě zřídila vlastní Mensa gymnázium – osmileté gymnázium pro nadané studenty.

Zdroj: Marta Kubánová, krajská koordinátorka Logické olympiády

Fotogalerie