Zamilovaný rebel Karel Čapek a jeho světová premiéra v Hradci Králové

25. 11. 2021

U příležitosti 100 let od uvedení divadelní hry R.U.R. v hradeckém Klicperově městském divadle vyšla za podpory Královéhradeckého kraje brožura “Zamilovaný rebel? Karel Čapek a jeho světová premiéra v Hradci Králové“. Hravá brožura spatřila světlo světa letos v létě.

Karel Čapek neodmyslitelně patří k východním Čechám, ale o jeho spojení s Hradcem Králové se tolik nemluví, přestože ho tam již v 11 letech zavedlo studium na gymnáziu po vzoru otce. S léty strávenými v Hradci jsou spojeny nejen jeho první literární pokusy, ale i rebelie a lásky. Inspiraci Hradcem nalezneme například v Továrně na absolutno, pro kterou se mu stal předlohou hradecký pivovar, ve kterém nyní sídlí Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

Zamilovaný rebel Karel Čapek a jeho světová premiéra v Hradci Králové

Za přípravou brožury, “Zamilovaný rebel? Karel Čapek a jeho světová premiéra v Hradci Králové“, která se později rozšířila ještě o druhou brožuru “ Zamilovaný rebel? Mapka Čapka“, stojí čtyři talentované ženy. Koncept vytvořila a texty napsala Ilona Machová, produkci projektu a korektury udělala Ludmila Žlábková, sochařka a ilustrátorka Eva Horská vytvořila originální ilustrace a grafiku zpracovala Kateřina Zelingerová. Projekt autorky dokončily i díky dárcům, kteří se rozhodli přispět na finální tisk brožur na platformě Donio.cz.

Mladší čtenáře určitě zaujme tematická vystřihovánka robota nebo Mapka Čapka, která je součástí projektu a umožňuje každému vydat se po stopách známého spisovatele. S mapkou si lze užít spoustu zábavy i mimo město a použít ji jako deskovou hru Karlíčku, nezlob mě!

Atraktivní brožura s ilustracemi Evy Horské vyšla v nákladu 3 000 kusů, je celobarevná, vytištěná na kvalitním pevném a nemačkavém papíře. Formou připomíná leporelo a přibližuje vztah Karla Čapka k Hradci Králové. Je určena pro návštěvníky i obyvatele města všech generací.

Zamilovaný rebel Karel Čapek a jeho světová premiéra v Hradci Králové

Brožury jsou k dostání v Informačním centru Hradec Králové, Muzeu východních Čech a knihovně města. Dále pak v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově, Muzeu krajky ve Vambeku nebo v Muzeu bratří Čapků v Malých Svatoňovicích a na dalších místech spojených s působením Karla Čapka.

Více o Karlovi a jeho světové premiéře zájemci najdou v brožuře nebo si rovnou mohou udělat výlet do Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích.

Fotogalerie