Zájem o náhradní rodinnou péči podpořil Týden pěstounství

21. 9. 2022

Královéhradecký kraj minulý týden pořádal ve spolupráci s městskými úřady a neziskovými a příspěvkovými organizacemi kraje Týden pěstounství. Bohatý program pro veřejnost a pěstounské rodiny se konal ve více jak 10 městech regionu v rámci osvětové kampaně Staň se náhradním rodičem.

do textu

 

„Díky Týdnu pěstounství se už poněkolikáté úspěšně podařilo rozšířit myšlenky náhradního rodičovství mezi širokou veřejnost a já jsem velmi ráda, že počty zájemců o pěstounskou péči ve srovnání s loňským rokem v Královéhradeckém kraji přibývají. Akce má z mého pohledu nejen významný osvětový charakter, ale zároveň ji vnímám jako skvělou příležitost srdečně poděkovat stávajícím pěstounským rodinám, kterých je v našem kraji téměř 550, za jejich obětavou a smysluplnou činnost,“ řekla náměstkyně odpovědná za sociální oblast Martina Berdychová.

Možností, jak se dozvědět řadu zajímavostí o náhradní rodinné péči, měli návštěvníci Týdne pěstounství hned několik. Účastnili se tematicky laděných výstav, které se uskutečnily ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové, na městských úřadech ve Dvoře Králové nad Labem, Kostelci nad Orlicí, Hořicích, Dobrušce, Jičíně, Náchodě a na Magistrátu města Hradec Králové. Zapojené orgány sociálně-právní ochrany dětí z Nového města nad Metují a Jaroměře nabídly zájemcům o náhradní rodičovství odborné konzultace formou informačních stánků.

Městské úřady a organizace v Nové Pace, Broumově, Dobrušce a Rychnově nad Kněžnou připravily pro pěstounské rodiny společná setkání se sociálními pracovníky, na kterých mohli vzájemně sdílet své zkušenosti. Nenudili se ani děti, pro které organizátoři přichystali zábavné aktivity. „Od organizací, pěstounů a účastníků máme pozitivní ohlasy na jednotlivé akce a celkově rozmanitý program letošního Týdne pěstounství,“ dodala náměstkyně hejtmana Berdychová.

Celotýdenní nabitý program vyvrcholil v sobotu Dnem pro pěstouny, který se uskutečnil v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Součástí zážitkového dne bylo vystoupení kouzelníka Aleše Krejčího, koncert kapely STO Jazz Orchestra Hradec Králové a nechyběla ani prohlídka zoologické zahrady. Do Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem přijelo celkem 108  pěstounů se 117 dětmi z celého regionu.

Týden pěstounství je již tradiční akcí pořádanou Královéhradeckým krajem, která se každoročně koná na podporu náhradní rodinné péče a šíří myšlenku její důležitosti mezi širokou veřejnost.

Fotogalerie