Žáci z Královéhradeckého kraje budou moci získávat nové zkušenosti na školách v Tyrolsku

8. 3. 2024

Náměstek hejtmana odpovědný za oblasti školství a sportu Arnošt Štěpánek podnikl pracovní cestu do Tyrolska (Rakousko) a Tridentska-Jižního Tyrolska (Itálie). Jejím cílem bylo podpořit spolupráci a partnerství středních škol z našeho kraje, které už se školami z těchto dvou středoevropských regionů spolupracují, prověřit možnosti navázání nových forem spolupráce škol a firem a navázat spolupráci mezi Královéhradeckým krajem, spolkovou zemí Tyrolsko a autonomním regionem Tridentsko-Jižní Tyrolsko.

Žáci z Královéhradeckého kraje budou moci získávat nové zkušenosti na školách v Tyrolsku
Náměstek Arnošt Štěpánek během pracovní cesty na jihozápadě Rakouska a severu Itálie domlouval spolupráci zdejších škol a se školami u nás.

„S generálním tajemníkem autonomního regionu Michaelem Mayrem jsme řešili spolupráci Královéhradeckého kraje a regionu Tridentsko-Jižní Tyrolsko nejen obecně v oblasti spolupráce škol a firem, ale i konkrétně například při zajištění praktických stáží žákyň našich zdravotnických škol v místních nemocnicích nebo vzdělávacích výzvách pro turistický ruch,“ uvedl náměstek Arnošt Štěpánek po návštěvě Tridentu (Trenta).

V Bolzanu, hlavním městě autonomní provincie Bolzano-Jižní Tyrolsko, navštívil Arnošt Štěpánek špičkovou Střední technickou odbornou školu Maxe Valiera, jejíž žáci se například podíleli na vývoji a výrobě stejnojmenného vesmírného satelitu nebo postavili vlastní prototyp Formule 1. Pedagogicko-žákovský tým z této školy přijal pozvání náměstka Štěpánka na Czech Cybertron, mezinárodní kybernetické cvičení pro žáky středních škol, které se uskuteční během dubna v SPOŠ Dvůr Králové nad Labem.

Možnost spolupráce při zajištění praktických stáží žáků v automobilovém průmyslu byla dále tématem setkání se členy rady autonomní provincie Bolzano odpovědnými za školy a vzdělávání v italštině a němčině Marcem Galateem a Phillipem Achammerem. Všechny strany jednání se shodly, že Královéhradecký kraj i Jižní Tyrolsko sdílejí řadu společných výzev a příležitostí, jako je například důležitost inovativního průmyslu a cestovního ruchu, který tvoří významnou část regionální ekonomiky.

Žáci z Královéhradeckého kraje budou moci získávat nové zkušenosti na školách v Tyrolsku

„Na střední škole La Rosa Bianca/Weisse Rose v Cavalese v údolí Val di Funes jsme vedli rozhovory o dalším rozvoji spolupráce v rámci programu Erasmus+, kterou už s touto rozmanitou školou navázala SŠTR Nový Bydžov. La Rosa Bianca nabízí řadu inovativních programů od všeobecného až po technické vzdělávání, v současné době vyvíjí velmi moderní a unikátní program pro přípravu pracovníků v cestovním ruchu. I do něj by mohli středoškoláci z našeho kraje brzy nahlédnout,“ doplnil Arnošt Štěpánek.

Spolupráce ve sportu i inovacích 

Innsbruck, hlavní město rakouské spolkové země Tyrolsko, je sídlem mimo jiné prestižního Akademického gymnázia Innsbruck. I přesto, že jde o tradiční školu založenou už v 16. století, snaží se neustále hledat nové cesty k rozvoji moderních kompetencí. Škola je například součástí sítě UNESCO škol, které vyučují podle programu vzdělávání k udržitelnosti. Nově se také stane jednou z akreditovaných Evropských škol, které umožní žákům vedle rakouské získat i prestižní Evropskou maturitu. Schopnosti tamních žáků brzy prověří mezinárodní zkouška, protože i tým Akademického gymnázia se zúčastní dubnového Czech Cybertronu v Královéhradeckém kraji.

Žáci z Královéhradeckého kraje budou moci získávat nové zkušenosti na školách v Tyrolsku

Navázání spolupráce nejen v oblasti partnerství škol, ale i sportu, inovací a firemních projektů si pak na společném setkání potvrdili náměstek Štěpánek a tyrolská zemská radní pro školství, vědu, sociální oblast a zdravotnictví Cornelia Hagele.

„Mezinárodní spolupráce škol znamená pro žáky ve stále globálnějším světa skvělý start a přípravu na svou profesní kariéru. Výměnné pobyty, stáže, exkurze, společné projekty znamenají spoustu nových zkušeností navíc, děti si vyzkouší v praxi nejen angličtinu, ale obecně se zlepší v komunikaci, poznají nové osoby naživo, nové způsoby myšlení i nápady. Proto domlouváme spolupráce v zahraniční a budeme v tom pokračovat,“ dodal Arnošt Štěpánek.