Za týden v regionu přibylo téměř osm tisíc nových případů covid-19

24. 1. 2022

V Královéhradeckém kraji se za poslední týden zdvojnásobil počet nakažených covidem-19. Za posledních sedm dnů testy v regionu prokázaly 7 769 nových případů, tedy dvakrát tolik než týden předtím, kdy přibylo 3 339 případů. Dominuje varianta koronaviru omikron, v nemocnicích se zatím nárůst nově nakažených nepromítl.

Za týden v regionu přibylo téměř osm tisíc nových případů covid-19

V nemocnicích v našem regionu se aktuálně léčí 79 pacientů s covidem-19. Stav 18 z nich vyžaduje intenzivní péči zdravotníků. To je o čtyři desítky méně, než bylo na začátku ledna. Přesto se nákaza nadále rychle šíří napříč celým krajem, což ovlivňuje všechny oblasti zejména z důvodu karanténních opatření. S tím souvisí také pracovní karantény, které hygienici povolili zhruba v pěti desítkách případů na pracovištích zdravotnických a sociálních služeb,“ informoval hejtman Martin Červíček.

Výrazný nárůst covid pozitivních zaznamenaly v posledních dnech školy, kde se žáci i zaměstnanci testují jednou týdně.

Podle aktuálních informací je ve školách a školských zařízeních zřizovaných krajem 342 žáků pozitivních, 1 358 žáků v karanténě, 45 učitelů pozitivních a dalších 82 učitelů v karanténě. Covid-19 se aktuálně vyskytuje ve 27 krajských organizacích v oblasti školství. Žádná škola zřizovaná krajem není v tuto chvíli uzavřena.

Také v sociálních zařízeních se mírně zvýšil počet pozitivních klientů. Aktuálně se ale jedná o jednotky případů. Většina klientů je plně očkována a dostala již také posilující dávku očkování.

V Královéhradeckém kraji zdravotníci aplikovali téměř 871 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19. Očkováno je přes 74 % populace starší 16 let. Očkuje se na 11 místech a v ordinacích praktických lékařů (www.kr-kralovehradecky.cz/praktici).