Za první den KACPU kompletně odbavilo dvě stovky uprchlíků z Ukrajiny

3. 3. 2022

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj za první den provozu kompletně odbavilo 201 ukrajinských uprchlíků, první administrativní pomoc zde nalezlo přes 350 lidí. Ve spolupráci s hasiči, policií a dalšími organizacemi ho zřídil Královéhradecký kraj v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Otevřeno je nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a slouží primárně k příjmu a pomoci uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny, kteří nemají žádné povolení k pobytu.

Za první den KACPU kompletně odbavilo dvě stovky uprchlíků z Ukrajiny

„Chci poděkovat za obrovské nasazení všech, kteří se podílí na organizaci Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině – ať už to jsou kolegové z krajského úřadu, hasiči, policisté, zdravotníci, pracovníci Odboru azylové a migrační politiky, hradecké charity, úřadu práce i Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jen včera do centra dorazilo přes 350 lidí, kteří se zde dočkali první administrativní pomoci. Kompletně odbaveno a vízum a zdravotní pojištění obdrželo 201 osob. Centrum je otevřeno nepřetržitě a lidé utíkající před válkou zde najdou útočiště a v případě potřeby se jim kromě té administrativní dostane také zdravotnické pomoci,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zabezpečuje prvotní administrativní kontakt pro uprchlíky z Ukrajiny. Zajišťuje registraci, sjednání zdravotního pojištění, potřebných dokladů a další agendu. Zároveň centrum Ukrajincům zařídí v případě potřeby umístění a dopravu do dočasného ubytování.

V současnosti HZS Královéhradeckého kraje v regionu eviduje v rámci volných ubytovacích kapacit pro uprchlíky z Ukrajiny zhruba 2900 volných míst. Jedná se o lůžka z kapacit ministerstva vnitra či soukromníků. „Většina uprchlíků, kteří do hradeckého KACPU dorazila, zatím má ubytování zajištěné ať už u příbuzných či známých. Oceňujeme, že se na nás obrací početná skupina osob, které nabízejí soukromé ubytování. Spíše jde o nabídky pro menší skupiny, jako jsou rodiny nebo matky s dětmi. Jsme za to rádi a pokud bude potřeba, budeme je oslovovat a využívat,“ řekl ředitel krajských hasičů David Pouč.

Registrace v KACPU čítá tyto procesy: lustraci, vydání statutu uprchlíka, sjednání pojištění, případně zajištění ubytování. Veškerou administrativu usnadňuje fakt, že registrace probíhá na jednom místě.

Kontakt na KACPU:

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj Základní informační a kontaktní místo pro ukrajinské občany přijíždějící do České republiky

Sídlo: Kongresové centrum Aldis, Eliščino nábřeží 375, 500 02 Hradec Králové

Souřadnice: 50°12′55,7″ s. š., 15°49′44,6″ v. d.

Za první den KACPU kompletně odbavilo dvě stovky uprchlíků z Ukrajiny

Jaké služby poskytujeme?

Vyřešení veškeré potřebné administrativy spojené s registrací

Možnost ubytování a dopravy

VŠE NA JEDNOM MÍSTĚ.

Jakou poskytujeme pomoc?

  • informační
  • zdravotnická
  • psychologická
  • sociální
  • humanitární
Kdo v KACPU pracuje?
  • Policie České republiky – cizinecká policie
  • Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje
  • Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra
  • Všeobecná zdravotní pojišťovna
  • Krajský úřad Královéhradeckého kraje
  • Úřad práce ČR
  • Diecézní charita Hradec Králové
Kdy jsme k dispozici?

KACPU funguje v režimu 24/7. Odbavování administrativní agendy je závislé na možnostech jednotlivých úřadů.

Další informace na www.kr-kralovehradecky.cz/kacpu/