Vyšlo únorové číslo U nás v kraji

8. 2. 2024

Zpravodaj U nás v kraji vychází každý měsíc v roce kromě července a srpna. Čtenáři v něm naleznou to nejzajímavější, co se v kraji za uplynulý měsíc odehrálo.

Vyšlo únorové číslo U nás v kraji

Z obsahu vybíráme.

V Rychnově už stojí hrubá stavba nového pavilonu

V areálu rychnovské nemocnice pokračují za plného provozu práce na výstavbě nového multioborového pavilonu a modernizaci několika pater stávajícího pavilonu DIGP. Do stavební části kraj zatím proinvestoval zhruba 114 milionů korun z celkových 756 milionů korun bez DPH. Nové části nemocnice by měly začít sloužit pacientům příští rok.

V krajských porodnicích se vloni narodilo 2 647 dětí

V porodnicích náchodské, jičínské, trutnovské a rychnovské nemocnice se v roce 2023 narodilo celkem 2 647 novorozenců. Na svět přišlo 1 294 dívek a 1 353 chlapců a pětina dětí (554) se narodila císařským řezem. Dvaadvacet miminek přišlo na svět společně se svým sourozencem, tedy jako dvojče.

Ředitelství silnic a dálnic ČR hodlá v dubnu vypsat tendr na stavbu obchvatu Náchoda za 3,1 miliardy korun

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) hodlá v dubnu zahájit výběrové řízení na stavbu obchvatu Náchoda. Stavba o předpokládané hodnotě 3,1 miliardy korun bez DPH má od 9. ledna vydané pravomocné stavební povolení. Začít by podle představ ŘSD měla ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku a potrvá zhruba tři roky. V trase se již provádí archeologický výzkum.

Železniční síť v regionu bude modernější, Správa železnic připravuje investice za miliardy korun

V současné chvíli má Správa železnic v Královéhradeckém kraji rozestavěné čtyři stavby za 816 milionů korun. V letošním roce zde státní organizace plánuje zahájit sedm dalších projektů, mezi kterými budou opravy tratí i rekonstrukce nádraží.

Kraj jedná o zapojení do společné záchrany Josefova

Královéhradecký kraj vítá aktivitu státu, který v současné době nabízí prostřednictvím dvou programů ministerstva kultury a ministerstva pro místní rozvoj finance na zajištění havarijního stavu pevnosti Josefov na Náchodsku. Možnost čerpání dotací pro Josefov až do výše 1,2 miliardy korun v několika následujících letech je ale spojena s podmínkou, že se město Jaroměř a kraj zapojí do spolufinancování jednotlivých projektů.

Královédvorský Safari park využije finance od kraje na nová chovatelská zařízení pro ohrožené druhy či na krmiva

Krajští radní schválili vyrovnávací platbu pro Safari Park Dvůr Králové ve výši přes 71 milionů korun, z toho více než 61 milionů korun na provoz a 10 milionů korun na investice. Finance požadované na provoz poslouží na nákupy nedotovaných krmiv pro zvířata a na osobní náklady chovatelů i dalších zaměstnanců.

 

Dostupné i elektronicky 

Pokud jste aktuální číslo zpravodaje nedostali do schránky, volejte na telefonní číslo 495 817 111, nebo nám napište na email: unasvkraji@kr-kralovehradecky.cz. Do zprávy uveďte vaši adresu a my zařídíme nápravu.

U nás v kraji si můžete vyzvednout také osobně, a to v patnácti obcích s rozšířenou působností, konkrétně v místních turistických informačních centrech.

Magazín si můžete přečíst také v elektronické podobě na krajských webových stránkách, kde naleznete i archiv starších čísel.

Přejeme vám inspirativní čtení.