Vánoční program Muzea Náchodska láká nejen do Jiráskova rodného domku

27. 11. 2023

Královéhradecký kraj srdečně zve na bohatý vánoční program Muzea Náchodska. Zájemci se mohou těšit na tradiční akci Vánoce v Jiráskově rodném domku, vánoční dílnu nebo výstavu betlémů.

První prosincový víkend ovládne na Náchodsku již tradiční akce Vánoce v Jiráskově rodném domku. Prodejní výstavu pořádá muzeum každoročně ve spolupráci s Vyrobeno v Hronově a Fler – kreativní svět. Nabídne tradiční regionální výrobky, ukázku řemesel i vánočně vyzdobený domek.

Vánoční dílnu uskuteční muzeum v sobotu 2. prosince v prostorách Staré radnice na náchodském náměstí a zaměřená bude na práci s tradičním materiálem – vlnou. Návštěvníci si vyzkouší tvorbu různobarevných ozdob hned několika způsoby.

Kromě výše zmíněných akcí chystá muzeum také tři vánoční výstavy. První výstava je nazvaná Betlémy Vladimíra Šramara. Jedná se o výstavu shrnující více než třicetiletou tvorbu náchodského řezbáře Vladimíra Šramara, která je uspořádaná u příležitosti autorových 70. narozenin. K vidění bude více než 60. betlémů a vyřezávaných reliéfů, které kombinují betlémskou a náchodskou tematiku. Unikátem je betlém vyřezávaný ze silikonové hmoty. Výstavu návštěvníkům muzeum zpřístupní od 1. prosince letošního roku do 14. ledna 2024 ve Výstavní síni Muzea Náchodska v Náchodě. Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 30. listopadu od 17 hodin.

Druhá výstava betlémů vánočně naladí prostory ve Staré škole Dřevěnce v Polici nad Metují a nese název Pojďte s námi do Betléma. Jedná se o ukázku betlémů ze sbírek Muzea Náchodska. Otevřena bude od 8. prosince 2023 do 7. ledna 2024, vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince od 16 hodin.

Poslední letošní výstavou, která se pojí k tématu Vánoc, je výstava nazvaná Kouzlo krajky. Ta se uskuteční od 5. do 31. prosince 2023 v prostorách Staré papírny – Čapkova mlýna v Hronově. K vidění bude práce paní Marcely Hovadové zaměřená především na vánoční ozdoby a dekorace. Její vernisáž se uskuteční v pondělí 4. prosince od 16 hodin.

Více informací o jednotlivých událostech naleznete na webu Muzea Náchodska.

Fotogalerie