VIDEO: Třímetrová socha z dílny hořické sochařské školy připomene 600. výročí upálení Mistra Jana Husa

30. 4. 2015

Šestisté výročí upálení Mistra Jana Husa si letos připomene celá Evropa. Největší vzpomínkové akce se chystají přímo v německé Kostnici, během kterých bude také slavnostně odhalena socha z dílny Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích.

Samotné umístění sochy v Kostnici bude souviset s posledními Husovými kroky, kudy kráčel k hranici. Nese název "Cesta ke smíření". „Socha má tvar kalicha, základní silueta je kvádr. Tam kde se kalich drží, jsou plameny,“ popisuje ředitel hořické sochařské školy Josef Moravec. „Autorka i zastupitelé Kostnice v tom stejně pochopili onu symboliku a chtějí nové nazírání na Husa, ten je obsah, držet v kalichu. Pokud by ho chtěl někdo rozlít, tak by se popálil,“ nastiňuje poselství třímetrového pomníku ředitel školy Moravec.

To, že se socha dostane až do Kostnice, je nejen skvělou vizitkou školy, ale i celého kraje. I proto jsem ukázal model sochy prezidentu Zemanovi během jeho poslední návštěvy a ten poskytl záštitu,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Autorkou návrhu kostnického pomníku je studentka Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích Adéla Kačabová. Mimo pomníku, který poputuje během června do německé Kostnice, pracují studenti i na dalších plastikách s tematikou Mistra Jana Husa. Dvě sochy z Hořic se tak objeví i v Husinci a uvažuje se i o dalších místech. Na všech sochách pracují pouze studenti pod dozorem vyučujících.

Jak probíhá výroba? Podívejte se na naši reportáž.

Fotogalerie