Teplé ponožky jsou základ, ale Snovačky umí mnohem víc, třeba žábu měnící se na pulce

15. 12. 2023

Rodinné centrum Domeček Sever v Hradci Králové nabízí řadu programů pro všechny věkové kategorie. Působí tu: Opičky, Breptálci, Malíři, Muzikanti a také… Snovačky. Spolek s tímto projektem uspěl na nedávné Burze filantropie, kterou kraj pořádal, tak jsme požádali předsedkyni spolku Domeček Marii Mádlíkovou o rozhovor, aby nám Snovačky představila.

1

Kdo jsou Snovačky?

Snovačky jsou svépomocná skupina žen starší generace, která vznikla z potřeby uniknout stereo typu při péči o dlouhodobě nemocného člena rodiny a sociální izolaci, která může nastat. Mnoho z našich dam již předtím doma háčkovalo nebo pletlo, ale pouze pro rodinu nebo do šuplíku. Tato aktivita dává jejich práci nový rozměr.

Co tento projekt zapojeným ženám přináší?

Našim dámám skupina poskytuje možnost sejít se, sdílet svoje radosti i starosti, uniknout ze stereotypního prostředí. Odreagovat se a zrelaxovat. Zároveň si vyměňují nápady a domlouvají se na práci, kterou budou do dalšího setkání dělat. To se odvíjí od nálady a zakázek, na kterých jsme domluveni se spolupracujícími organizacemi.

Jaké výrobky pletete?

Dámy většinou háčkují, některé pletou, některé šijí. Vyrábíme didaktické pomůcky, jako jsou sady zeleniny, obličeje pro vyjadřování emoci, vývoj žáby, želvy, slepice, různé pomůcky na přiřazování barev, drobné hračky a ponožky. Pro Centrum rané péče Sluníčko vyrábíme koblížky. Pro Dětský denní rehabilitační stacionář – Hradec Králové rachtačky a drobné hračky. Ale jsou i další organizace se kterými spolupracujeme.

Viděl jsem jejich ukázky a jsou nesmírně interaktivní – žába má odnímatelné nohy, v lusku jsou malé kulaté hrášky – kdo tyto nápady vymýšlí?

Pokud se jedná o didaktické pomůcky, je zakázka většinou jasná a má za cíl rozvoj některé psychomotorické schopnosti dítěte. Nápady jsou většinou kolektivní práce právě při našich setkáních jednou za měsíc. Každá vyjádří svůj názor a z toho vznikne finální podoba výrobku. Často také vycházíme z materiálu, který máme k dispozici (tuby od šumivých vitamínů na rachtačky, obaly z dětských vajíček na mláďata živočichů, různé výplňové a obalové materiály).

Máte v plánu rozšířit váš sortiment o nové nápady?

Pokud ano, tak o jaké? Neustále rozšiřujeme a inovujeme. Momentálně sady zeleniny budou ještě rozšířeny o sady ovoce a vzniká nová didaktická pomůcka housenka, která děti učí přiřazování barev a podporuje rozvoj prematematických schopností.

Čtěte online prosincové číslo zpravodaje U nás v kraji

Kolik vlny za rok spotřebujete?

To se nedá přesně odhadnout. Pro burzu Filantropie jsme provedly výpočet dvě přadena vlny na měsíc na jednu dámu a k tomu výplňový materiál. Dále zpracováváme vlny a zbytky vln, které nám darují lidé, kteří nás podporují, což je poměrně nezanedbatelné množství. Ale záleží také na tom, v jaké situaci se dáma vynachází, jestli má prostor pro ruční práci nebo ji aktuální situace nedovolí háčkovat. To má také vliv na spotřebu.

Kam vaše výrobky putují?

Spolupracujeme s Centrem rané péče Sluníčko, Dětským denním rehabilitačním stacionářem, Centrem pomoci a služeb, Domovem seniorů Biřička, MŠ Slunečnice a některými dalšími školkami.

Stíháte odbavovat poptávku?

Naše spřátelené organizace, vědí, že vše záleží na kondici našich dam a že jde hlavně o jejich psychickou pohodu, proto i výroba je podřízena této myšlence. Samozřejmě se nebráníme žádné další spolupráci, ale vždy se ji snažíme upravit tak, aby byly spokojeny obě strany.

Mohly by se k vám připojit další pletoucí babičky?

Každou další šikovnou dámu, která by se chtěla připojit, rády uvítáme. Scházíme se každou třetí středu v měsíci v 17 hodin v prostorách našeho rodinné ho centra v ZŠ Sever v Hradci Králové. Je možnost i telefonické domluvy nebo domluvy přes email: domecek.hk@seznam.cz

2