Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové se připojuje k výzvě Královéhradeckého kraje k podpoře volnočasových aktivit

8. 3. 2023

V rámci tradiční kampaně na podporu čtenářství Březen – měsíc čtenářů se Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové připojila k výzvě Královéhradeckého kraje na podporu volnočasových aktivit a nabízí lidem v dnešní složité době snazší přístup ke kultuře.

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové se připojuje k výzvě Královéhradeckého kraje k podpoře volnočasových aktivit

Studijní a vědecká knihovna nabízí od 1. března seniorům nad 65 let registraci na celý rok zdarma. Studentům do 19 let už registraci zdarma poskytuje a bude v tom pokračovat i v roce 2023.

Novinkou budou každou první středu v měsíci volné vstupy na přednášky jak cestopisné, tak literární či historické.

Další dostupné služby, které knihovna nabízí:

  • Informační a poradenské služby zdarma, reprografické služby za mírný poplatek,
  • bezplatné lekce informačního vzdělávání pro školy,
  • bezplatné konzultace a workshopy pro zájemce z řad veřejnosti,
  • wifi připojení zdarma,
  • počítače s internetovým připojením zdarma,
  • volný vstup k výstavám v galerii Automat ve 2. NP, v galerii Dokola ve 4. NP a v galerii U Přívozu (areál knihovny).
Knihovna má ve svém fondu téměř 1,5 milionu dokumentů, z toho přes 860 tisíc knih. Zastoupena je odborná, populárně naučná literatura i beletrie.

Registrovaní čtenáři si mohou půjčit až 30 knih najednou a mohou nově využít výdejní boxy v režimu 24/7. Přístup do licencovaných databází, pro registrované čtenáře i z pohodlí domova.

Knihovna má, jako jediná v kraji, tzv. povinný výtisk periodik (novin a časopisů), návštěvníkům tak nabízí více než 2 500 titulů periodik. Periodika se půjčují výhradně prezenčně (nelze je vypůjčit domů), jsou k dispozici po celou otevírací dobu a není nutná registrace do knihovny.

Pro studenty do 20 let a držitele ZTP je registrace do knihovny zdarma, ostatní studenti a senioři nad 60 let mají 50% slevu (100 Kč/12 měsíců).

Knihovna je veřejně přístupná všem, není třeba se registrovat (registrace je nutná pouze v případě absenčních výpůjček, tzn. výpůjček domů).