Spolupráce záchranářů v příhraničí roste, zapojily se už všechny kraje podél hranice

23. 9. 2022

Evropské seskupení pro územní spolupráci NOVUM zorganizovalo setkání zástupců českých a polských záchranářů v sídle Královéhradeckého kraje. Jednání bylo věnováno přípravě nového projektu do programu INTERREG Česká republika-Polsko, který naváže na úspěšný projekt „Jak zachraňujete u vás?“. Opět bude spočívat ve výměně zkušeností, stážích a prohlubování spolupráce záchranářů, která se nyní uskuteční ve všech krajích ležících podél česko-polské hranice.

Spolupráce záchranářů v příhraničí roste, zapojily se už všechny kraje podél hranice

„Velice si vážím spolupráce záchranářů v příhraničí. Je nesmírně důležitá ve vztahu nejen k záchraně lidských životů, ale i pro rozvoj regionů obecně. Schopnost spolupracovat v praxi už zástupci zdravotnických záchranných služeb potvrdili, ale je třeba v ní pokračovat. Je to klíčové. Věřím, že z této spolupráce vznikne další smysluplný projekt, který pomůže zachránit lidské životy,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Pracovní jednání v Královéhradeckém kraji navázalo na setkání ředitelů ZZS na česko-polské hranici, které se uskutečnilo loni v Kłodzku. Zde účastnící podepsali deklaraci o spolupráci všech ZZS na česko-polské hranici. Obě strany v ní vyjadřují vůli dál rozvíjet spolupráci s cílem zlepšit kvalitu bezpečnosti, a tedy i života lidí v příhraničí.

Zástupci záchranářů pokročili v přípravě společného projektu, který naváže na již ukončený projekt „Jak zachraňujete u vás?“ Opět bude spočívat ve výměnných stážích, společných školení. Tentokrát se do něj zapojí všechny regiony, které leží na česko-polské hranici – tedy záchranáři z Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a také Moravskoslezského kraje. Do léta bude připravený věcný záměr projektu, aby mohl být na podzim předložen do první výzvy programu INTERREG ČR – Polsko.

„Jsme velmi rádi, že se spolupráce rozšířila na všechny příhraniční kraje s Polskem. Je vidět, že cesta, která začala v roce 2010, je správná a našla si své uplatnění. Obě strany jsou spokojené s výsledky, které spolupráce přinesla,“ doplnil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

S polskými kolegy začali jako první spolupracovat záchranáři z Královéhradeckého kraje, a to před dvanácti lety. V roce 2010 začala v rámci projektu Přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb Královéhradeckého kraje a Jelení Hory podpořeného z evropských zdrojů výstavba výjezdové stanice záchranky v Trutnově. Dokončená byla o dva roky později.

Na tuto akci navázala již širší spolupráce v letech 2018 až 2020 sdružená do projektu Jak zachraňujete u vás? Zapojily se do něj čtyři záchranné služby z Polska a tři z České republiky (z Královéhradeckého, Libereckého a Olomouckého kraje). Projekt se zaměřil především na vzdělávací aktivity: výměnné stáže, cvičení, workshopy a konference s cílem poznat systém práce a organizace záchranek na jedné a druhé straně hranice.

„Nyní v rámci nového projektového období INTERREG Česká republika-Polsko 2021–2027 se dnes setkáváme ještě v širším složení – pět záchranných služeb za českou stranu a čtyři za polskou – s cílem domluvit se na spolupráci v novém období. Jednoznačným přínosem je hlubší poznání systému záchranek v sousední zemi a vytvoření osobních vazeb, které usnadňuji spolupráci,“ doplnil ředitel organizace ESÚS-NOVUM Miroslav Vlasák, které výrazně přispívá k organizaci česko-polské spolupráce.

Na jednání byla mnohokrát zmíněna také problematika neexistence mezivládní česko-polské dohody o poskytování zdravotnických záchranných služeb, což velmi komplikuje ještě užší spolupráci zdravotnických záchranných služeb. ESÚS NOVUM se snaží vyvíjet ve spolupráci s řediteli ZZS, kraji, poslanci a senátory z obou stran hranice tlak na ministerstva zdravotnictví jak v ČR, tak i v Polsku, aby byla tato dohoda uzavřena co nejdříve.

Fotogalerie